Eva Logo
17 september 2018 in Geloof

Overdenking | Liefde voor onszelf: tijd om te snoeien!

Toen Marije op de school van haar kinderen met moeite probeerde een simpele tulp op de ruit te schilderen, en daarna het kunstwerk van de andere moeder zag, realiseerde ze zich weer: God heeft ieder van ons uniek gemaakt.

Leven met liefde voor jezelf begint met het leren zien wat jij hebt. Jij hebt unieke talenten, eigenschappen en ervaringen. Ik denk weleens: als iedereen deed wat het beste bij hem paste in plaats van steeds te willen lijken op een ander, zou de wereld er een stuk mooier uit zien.

Als je weet wat je leuk vindt, weet je vaak ook waar je talenten liggen. Ik geloof dat als je weet welke passies God jou heeft gegeven, je dan ook beter weet waar je Hem en anderen mee kunt dienen. Je kunt vaak het meest van betekenis zijn door jezelf te zijn en dat wat je goed kunt verder te ontwikkelen. 

Hij staat je bij

Wie zijn talent koestert, neemt soms ook de tijd om te snoeien. Het is veel werk en zeker niet altijd leuk. Misschien zie je nog wel veel potentie in dat ene druifje. Maar als je je energie te veel verspreidt over allerlei zaken, dan zullen alle druiven klein blijven.

Ga af en toe eens te rade bij jezelf en bij mensen die je goed kent: welke dingen doe ik nu allemaal? Is dat allemaal even waardevol en vruchtbaar? Welke zaken moeten er worden weggesnoeid, voor welke vruchten is het nu nog niet de juiste tijd, het juiste seizoen? Ook hierin wil God je liefdevol bijstaan en helpen, zodat jij nog meer tot bloei kunt komen. 

Tips 

Tip 1. Maak een lijstje: wat vind je echt leuk om te doen? 

Tip 2. Maak nog een lijstje: welke taken heb je nu die je veel energie kosten? Welke taken hiervan zou je kunnen vragen aan anderen, zodat je deze taken kunt snoeien? 

Tip 3. Geef een compliment aan iemand als je ziet dat hij iets goed kan.

Je naaste liefhebben is belangrijk, maar God liehebben is nog belangrijker. Een overdenking over dit onderwerp vind je hier.

Lees meer tips over liefdevol leven in Jaag de liefde na, Marije Vermaas, Sestra/Jongbloed 2018.