Eva Logo
laaggeletterd analfabeet analfabetisme
5 september 2018 in Hoofd & hart

Podcast | Daphne was laaggeletterd

Toen Daphne Schal haar baan kwijt raakte, had ze een dubbel probleem. Ze wilde op zoek naar nieuw werk en daarvoor moest ze een goede sollicitatiebrief schrijven. Maar dat was voor haar extra moeilijk, want Daphne was laaggeletterd. En dat was confronterend: “Eigenlijk moet dit gewoon heel makkelijk zijn, maar dat is het op dat moment niet.”

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Sommige mensen zijn analfabeet, anderen zijn laaggeletterd. Daphne valt in de tweede categorie: “Voor mijn lag het bij de grammatica, daar had ik heel veel moeite mee. Ik kan wel lezen en begrijp het ook wel. Maar waar iemand anders gewoon heel makkelijk een brief opstelt met alle punten en komma’s op de juiste plek, dacht ik alleen maar: kan ik dit ook anders schrijven?

'Ik loop nog steeds met een kaartje met tips'

Gelukkig hielp Daphnes vriend met haar schrijfwerk. “Lange tijd schreef mijn partner alles, maar in de periode dat ik mijn baan kwijtraakte, ging ook de relatie uit. Daarbij wilde ik ook graag iets anders doen, iets administratiefs. Maar dan moet je natuurlijk wel een goede mail kunnen opstellen. En zo kwam ik bij Romana in de klas terecht.

Romana is Romana Fronczek, de taaldocent van Daphne. “Ik leerde lezen, grammatica, ezelsbruggetjes. Nog steeds loop ik met een kaartje met tips, die gebruik ik nog regelmatig.”

'Ik wist niet dat het probleem zo groot was'

De lessen hielpen, want inmiddels heeft Daphne een nieuwe baan, op de afdeling burgerzaken van de gemeente Amsterdam. Daarnaast is Daphne taalambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven. “Ik wist niet dat het probleem zo groot was. Toen we een ambassadeursdag hadden in Utrecht ontdekte ik dat pas. Het zijn ook heel verschillende mensen! Het kan iedereen overkomen.”

Het hele verhaal van Daphne kun je horen in onderstaande aflevering van de podcast Het kan je buurman zijn.
 

Beluister hier de podcast!

Nog zo'n mooie podcast beluisteren? Beluister hier het verhaal van Marjolein, die blind is. "Ik voel me niet blind. Ik voel me heel gewoon. Er zijn zelfs momenten dat ik het helemaal vergeet."