Eva Logo
Grace handelde in drugs
1 oktober 2018 in Getuigenissen

'Uit frustratie gooide ik een asbak door de kamer'

De ‘bad mama van Dieren’ werd Grace Ellens genoemd. Tijdens haar vakantie beland ze in de drugswereld. Nadat ze ontdekt dat er groot geld mee te verdienen is, duizelingwekkende bedragen, besluit ze vanuit haar huis drugs te verhandelen. Totdat ze in een politiecel beland.

“Het is nacht, 1985. Dirk en ik rijden samen terug uit Amsterdam. Onder de autostoel ligt drugs, heroïne. James en Priscilla zijn uit logeren. Ik schuif ongemakkelijk heen en weer. Er is iets niet in orde, voel ik. Ik zie een aantal auto’s van hetzelfde type verdacht vaak langs onze grijze Renault rijden.  

Mijn voorgevoel klopt. Zodra we onze straat in rijden, worden we ingesloten. In paniek grijp ik naar het heroïnepakketje en weet het bij het uitstappen onder de auto te gooien. De agenten hebben er geen erg in, want het is donker. Wat daarna volgt, gaat zo snel dat ik het nauwelijks kan registreren. Dirk en ik worden in de boeien gesloten en belanden beiden in een andere politiecel in Velp. Alleen. Het is er klein, kil en donker."

Ambulancebroeders

“Het begon allemaal tijdens onze eerste vakantie. Dirk en ik. Een logeerpartij bij zijn jeugdvriend Caruso, in Nice. In Caruso’s huis liepen mensen van allerlei pluimage in en uit. Ook ambulancebroeders, terwijl er niemand ziek was. Al snel viel toch het kwartje. Caruso handelde in drugs. En Dirk, die wist dit allang.

Al snel komt Dirk tot de conclusie dat er groot geld valt te verdienen in het drugswereldje. Duizelingwekkende bedragen die Grace nooit bij elkaar zou krijgen met haar werk in de restaurantbediening. “Ik besloot mee te doen.”

We gingen vaak uit eten. Kochten speelgoed voor James en Priscilla. Nieuwe kleren. Geld gaf ontspanning. Ik voelde me onoverwinnelijk. Toch knaagde er iets. Dirk gedroeg zich anders. Schichtiger. Ik ontdekte bij het samenstellen van de heroïnepakketjes dat steeds vaker kleine hoeveelheden ontbraken. ‘Weet jij hier iets van?’ vroeg ik. Hij ontkende: ‘Doorzoek gerust mijn jaszakken.’ Dat deed ik. Bijna dagelijks. En op een dag had ik beet. Verbrand foliepapier. Uit frustratie gooide ik een asbak door de kamer.”

Benieuwd hoe dit verhaal verder gaat? Je leest het hier.

Beeld: Inge Kooiman Fotografie

Grace Ellens was ook te gast bij De Verandering. De complete uitzending kan je hier terugkijken.