Eva Logo
25 september 2018 in Hoofd & hart

Weggepest door je leerlingen: 'Ik werd geïntimideerd, uitgescholden en bestolen'

Martha wordt vanaf haar 6e gepest. Als ze op haar 18e gaat studeren is het eindelijk voorbij. Totdat ze als docent Nederlands voor de klas komt te staan en alles opnieuw beleeft…

“Als kind was ik wat steviger dan de rest. Bovendien was ik slim en leergierig. Dit maakte me tot een buitenbeentje. Het pesten begon al in groep drie. Toen ik naar de middelbare school ging, ontdekten klasgenoten andere redenen om me te kleineren. Ik was nog steeds steviger, had acne en droeg een bril. ‘Martha pesten’ zat er zo ontzettend diep in! In de tweede klas werd ik in elkaar geslagen, in de derde opgegeven bij een escortservice. Een onbekende man belde me: ‘Ben jij in voor een snelle wip?’ Op andere dagen lieten klasgenoten pizza’s bij mij thuis bezorgen of omsingelden ze me op weg naar huis. Het was een vreselijke tijd. En hoe ik ook reageerde – agressief of passief – het pesten hield niet op.”

Eetstoornis

“Hulp kreeg ik niet. Docenten wisten van niets of er werd gezegd dat ik het zelf had uitgelokt. Toen ik ging studeren op mijn 18e, was ik er eindelijk van verlost. Dacht ik. Maar een plekje gaf ik het niet. In plaats daarvan stopte ik mijn gevoelens en verdriet weg. Bovendien ontwikkelde ik een eetstoornis genaamd ‘binge eating disorder’: een soort boulimia zonder over te geven. Ik was dus niet emotioneel stabiel toen ik besloot het onderwijs in te gaan. Ik had Nederlands gestudeerd en mijn eerstegraads bevoegdheid gehaald. Het leeftijdsverschil tussen mij en de leerlingen was in ieder geval 13 jaar, dus ik voelde een gezonde afstand. Toch kreeg ik al vrij snel flashbacks naar mijn pestverleden.”

Weggepest van school

“Ik moest mijn plaats als docent echt veroveren. Maar ik wilde ervoor gaan. Ik vond Nederlands echt heel leuk en wilde graag kennis overdragen. Maar ik moet toegeven dat de rest van het vak niet bij mij paste. Orde houden was mijn hoofdtaak en dat kon ik niet. Ik wist namelijk maar al te goed waarom die leerlingen er geen zin in hadden. En steeds meer herhaalde mijn pestverleden zich."

'Een leerling zei: 'Over zes weken bent u weg''

"Ik werd genegeerd, geïntimideerd en bestolen. Leerlingen namen heel brutaal hun telefoon op in de klas en trokken zich niets aan van mijn waarschuwingen. Toen ik van school wisselde, werd ik verwelkomd met gitzwarte woorden. ‘Oh, u bent de nieuwe docent? U bent al de derde die we hebben in een halfjaar. Over zes weken bent u weer weg.’ De druppel was toen een leerlinge mij uitschold met ‘k*nker Pelkman’. Ik ben het lokaal uitgelopen en in huilen uitgebarsten.”

Dit artikel is geschreven door onze collega's van BEAM. Lees hier de rest van het artikel! 

Pesten: een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Wat moet je als ouder doen als je kind gepest wordt? Lees het hier