Eva Logo
11 september 2018 in Liefde & Relatie

Wil je dat je puber gek van je wordt? Dan moet je vooral dit doen

Soms is een puber in huis best lastig. Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Deze tien dingen vindt je puber dus heel irritant.

1. Te nieuwsgierig zijn naar zijn/haar liefdesleven

Je zoon heeft een date, dat heb je na heel veel zeuren eindelijk uit hem gekregen. Maar wie de gelukkig is, wat ze gaan doen en of het serieus wat gaat worden dat gaat hij jou absoluut niet vertellen. Er is bijna niets zo interessant als het liefdesleven van je puber. Wanneer was hun eerste zoen? Wat is er zo leuk aan zijn vriendin? En zou ze wel in de familie passen? Goede vragen, maar voor jouw zelfstandige puber heel irritant.

2. Afgedragen pyjama 

Je dochter gaat samen met een aantal vriendinnen een dagje naar een pretpark. Vroeg in de ochtend wordt ze opgehaald. Jij bent net uit bed en hebt niet de moeite genomen om je aan te kleden. Even later sta je in je uitgerekte pyjamabroek, met een verwassen niet bijpassend T-shirt en een enorme felroze badjas, je dochter uit te zwaaien. Ze zwaait niet terug, haar vriendinnen wel.

3. Dingen die in vertrouwen verteld zijn verder vertellen

Je dochter is voor het eerst ongesteld geworden en dat vind je een hele mijlpaal. Tijdens een verjaardag vertel je het trots tegen iedereen die je tegenkomt. Je dochter kan wel door de grond zakken van schaamte.

4. Gênante reacties plaatsen op Facebook

Je bent waanzinnig trots op je dochter en dat laat je iedereen weten, ook op Facebook. Dus als zij een foto van zichzelf deelt en jij reageert met: ‘Aaaaah Honneponnie, m’n biggetje wat ben je toch knap, net als je vader’, vind jij dat heel normaal. Even voor alle duidelijkheid: je dochter vindt dat niet normaal.

5. Commentaar op kleding

Die broek met gaten en dat topje met die schreeuwende tekst, naar jouw mening loopt je dochter er asociaal bij. Wanneer je dat subtiel probeert te brengen, wordt dat je niet in dank afgenomen. Zij wil er gewoon hip bij lopen en jij hebt misschien niet altijd zicht op de laatste mode.

6. High five geven

Je zoon houdt zijn verjaardag. Al zijn vrienden komen bij jou over de vloer. Wanneer de deurbel gaat doe jij de deur open. Als wijze van begroeting geef je iedereen een High Five, want dat is cool toch? Je zoon kijkt je boos aan, niet doen dus.

7. Telefoon niet opnemen

Soms heeft je puber je gewoon ontzettend hard nodig. Als hun fietsband lek is bijvoorbeeld. Wanneer jij dan niet direct je telefoon opneemt lopen de irritaties hoog op. Want zij zijn wel non-stop bereikbaar, dus dat wordt ook van jou verwacht.

8. Afscheidszoen

Je rijdt het parkeerterrein van de school op waar al een grote touringcar staat. Je puber gaat op excursie. Je stapt uit en vlak voordat hij instapt geef je hem een stevige knuffel en een dikke smakkerd op zijn wang, een veeg rode lippenstift blijft achter. Vanuit de bus kijkt heel zijn klas mee, dat liefdevolle gebaar word je niet in dank afgenomen.  

9. Niet luisteren 

Je zoon heeft morgen een vrije dag en uit interesse vraag je wat hij die dag gaat doen. Als reactie daarop draait hij geïrriteerd met zijn ogen en een langgerekt ‘maaaaam dat heb ik al tien keer verteld’ komt uit zijn mond. Blijkbaar heb je niet zo goed geluisterd toen hij zijn verhaal deed en dat vindt je puber niet leuk.

10.Overbezorgd zijn

Je dochter gaat een paar dagen met school naar het buitenland. Je wilt dat alles goed verloopt dus stel je haar veel vragen, heel veel vragen. Neemt ze wel genoeg drinken mee? Wordt ze niet ongesteld onderweg? Heeft ze jouw nummer wel goed opgeslagen? En kan ze even het adres van het kamphuis opschrijven? Verder moet ze haar tandenborstel niet vergeten, een dikke trui meenemen en ze moet ook niet vergeten dat ze altijd mag bellen! Kan ze niet gewoon thuisblijven?

Benieuwd naar nog meer zaken waar pubers zich aan storen? BEAM deed een onderzoekje! Lees hier het artikel.