Eva Logo
DienenLasseDinand
27 september 2018 in Liefde & Relatie

‘Zoek contacten, daar kun je zo onnoemelijk rijk van worden!’

Hun vriendschap is bijzonder. Mirjam is getrouwd en heeft een druk gezin. Dien daarentegen is alleenstaand en heeft geen kinderen. Ze wonen kilometers uit elkaar en er zitten vele generaties tussen hen. “Ze had mijn oma kunnen zijn.” Toch delen ze al ruim zes jaar een bijzondere band. 

Mirjam (41): “We hebben elkaar leren kennen via Twitter. Al snel verkeerden we een beetje in hetzelfde kringetje van theologen. Dien reageerde regelmatig en mengde zich in gesprekken. Al gauw kregen wij ook contact en zijn we gaan mailen. Die mails waren onze eerste privégesprekken en het begin van onze vriendschap.”

 

‘Ergens is dat een geschenk van boven’ 

 

Dien (84): “Het klikte direct. Een vraag die je bij iedere vriendschap kan stellen is: hoe het kan dat de één de ander wel ligt en de andere de één niet? Ergens is dat een geschenk van boven. God spreekt door de dingen die je meemaakt en ontmoetingen die je hebt. Zo was mijn vriendschap met Mirjam dat dus ergens ook.” 

Een kleinzoon voor Dien 

In 2013 is Mirjam zwanger van haar vijfde kindje. Dien: “Op een gegeven moment belde haar man mij op, omdat Mirjam in het ziekenhuis lag te bevallen. Kort daarna ging hier weer de telefoon en toen was het Mirjam. Ik zei: ‘Je ligt toch te bevallen?’ Maar het kindje was er al, dat ging heel plots. 

 

'Toen, dat gebeurt mij niet zo heel vaak, viel ik even stil’ 

 

Ik stelde allerlei vragen, hoe het ging en hoeveel het jongetje woog. Maar toen vroeg Mirjam: ‘Ben je niet benieuwd hoe hij heet?’ Ja, natuurlijk was ik dat wel. ‘Hij heet Lasse Dinand,’ antwoordde ze. Dinand, daar zit dus mijn naam in. Toen, dat gebeurt mij niet zo heel vaak, viel ik even stil.” 

Mirjam: “Dat heeft het contact wel verdiept. Dien voelt zich echt de oma van onze jongste zoon. Ook wel van onze andere kinderen, maar vooral van hem. Ze noemt hem ook echt kleinzoon. Dien is een deel van ons gezin geworden.” 

Dien: “Ik ben gewoon heel erg gek op dat joch. Hij ook wel op mij, moet ik zeggen. Ik was verschrikkelijk blij met die naam. Maar die blijdschap is doorgegaan, ik ben nog steeds blij met hem.” 

Verschil 

De levens van Dien en Mirjam zijn totaal verschillend. Mirjam: “Dien heeft geen gezin en ik wel. Dat maakt mijn focus heel anders. Dien heeft zich altijd helemaal aan haar werk en aan andere mensen kunnen geven. Mijn eerste prioriteit ligt toch altijd bij mijn gezin.” 

 

‘Maar ik ben toch geen put-mens’ 

 

Dien: “God had een andere taak voor mij dan die van het gezin. Daar heb ik dus niet over zitten mopperen. Tuurlijk, je zit niet altijd te juichen, het kan ook dat je even in de put zit. Maar ik ben toch geen put-mens. Als ik een gezin had gehad, had ik nooit kunnen doen wat ik bij de Elisabethbode als schrijver, eindredacteur, columnschrijver en spreker heb gedaan.” 

Over de geraniums heen kijken 

Dien: “Ik kan de deur niet meer uit, omdat ik erge heupslijtage heb. Dat betekent niet dat ik hier altijd alleen zit, want iedere dag komt er wel iemand.” 

 

‘Zorg dat je in ieder geval op internet zit, dat behoedt je als het ware voor de geraniums’ 

 

Mirjam: “Familie is heel mooi en je gezin heel waardevol. Tegelijkertijd heb je ook verantwoordelijkheid voor andere mensen. Je gezin en familie kan ook zoveel meer zijn dan de natuurlijke relaties. Wij hebben ons als gezin verbonden aan Dien. Dien hoort er gewoon bij, ook nu ze ouder is.” 

Dien: “Je hoeft niet steeds met je alleen-zijn bezig te zijn. Je kunt via internet, Twitter en Facebook contact maken met anderen. Ik heb daar ook verschillende mensen aan overgehouden. Hele goede vriendschappen, zoals met Mirjam. 

Zoek contacten, daar kan je zo onnoemelijk rijk van worden. Ik geef die raad weleens aan mensen die alleen zijn. Zorg dat je in ieder geval op internet zit: dat behoedt je als het ware voor de geraniums. Je kan ook over de geraniums heen kijken.” 

 

Voor de geraniums

Vind jij het moeilijk om uit jezelf over de geraniums heen te kijken, maar heb je wel behoefte aan warme contacten? Of wil jij net als Mirjam je gezin openstellen voor anderen? Ark Mission heeft een bijzonder programma ontworpen. Het programma, ‘voor de geraniums’ heeft als doel om mensen die zich eenzaam voelen te ‘koppelen’ aan een gezin. Meer informatie vind je hier