Eva Logo
27 september 2018 in Uit & thuis

Zout! Een zondige of zalige smaakmaker?

Het zit in brood, koekjes en magnetronmaaltijden en we eten het te veel: zout. Over zout wordt veel slechts vermeld. Maar zout heeft ook zijn goede kanten! Zeven weetjes over deze veelbesproken smaakmaker.

1. We bestaan voor een groot gedeelte uit zout

Huh, echt? Nee, het is niet zoveel als bij de vrouw van Lot, maar toch bevat elke cel in je lichaam een beetje zout. Dit is nodig om de hoeveelheid vocht in je cellen op orde te houden. Ook hebben cellen deze stof nodig om onderling elektrische impulsen door te geven. Je cellen geven berichtjes aan elkaar door en daar is zout voor nodig.

2. We strooien meer zout op straat, dan we eten

Afgelopen winter was het goed koud, dus werd er veel gestrooid. Namelijk 90 miljoen kilo! Het zout dat we op onze stoepjes strooiden is dan nog niet eens meegeteld. Van al het zout in Nederland, gaat het grootste deel (70%) naar fabrieksprocessen. 8% is strooizout en 6% zit in ons voedsel Zout in voedsel is dus zo’n 67 miljoen kilo per jaar. Dat is veel, maar slechts een snufje van het totale gebruik van Nederland.

3. Het woord ‘salaris’ komt van het woord ‘zout’

‘Salaris’ komt van het Latijnse ‘salarium’, dit betekent ‘zoutrantsoen’. Romeinse soldaten kregen dit vaak mee op hun reizen. Omdat zout best kostbaar was, was het ideaal als ruilmiddel. Hun salaris was vaak wel in geld, maar een groot deel hiervan ging wel op aan zout. Heel waardevol en noodzakelijk waren deze korrels!

4. Zout knoeien brengt ongeluk

Oei! Al het zout over de tafel gegooid! Er wordt weleens gezegd: knoeien met zout  brengt ongeluk. Onzin, maar misschien heeft dit ‘bijgeloof’ wel een christelijke achtergrond. Volgens Leonardo DaVinci stootte Judas namelijk een potje zout om bij het laatste avondmaal. Kijk maar eens naar zijn beroemde schilderij.

 

5. Er zijn minstens 17 spreekwoorden en uitdrukking met ‘zout’

‘En dit is de ongezouten waarheid!’ ‘Iets met een korreltje zout nemen’ of ‘op elke slak zout leggen’. Je kent deze uitspraken over zout vast wel. Hoeveel kan jij er opnoemen? 

6. Zout maakt zoet

Wat? Zout is toch gewoon zout? Jazeker, maar als je zout bij een gerecht met zoetigheid doet, proef je de zoete smaak beter. Daarom is Tony’s Chocolonely met zeezout ook zo lekker. Zout vermindert bitterheid, hierdoor is de zoete smaak intenser. Handig dus als je net te weinig suiker in huis hebt.

7. Zout verwijdert wijnvlekken

Je bent bij een borrel en let eventjes niet op. Ai! Wijn op je witte jurkje. Gelukkig kan zout dan de redder in nood zijn. Doe dit zo snel mogelijk op de wijnvlek. Het zout absorbeert het vocht en zorgt dat de wijn niet doorsijpelt naar de rest van je kleding. Laat je kleding helemaal drogen voordat je het was. Ideaal, toch? 

 

Hartige trek gekregen? Klik hier voor de lekkerste Bijbelse recepten.