Eva Logo
hoe zou het in de hemel zijn
1 oktober 2018 in Geloof

Achteruit de hemel in?

Visie-hoofdredacteur Marco van der Straten vraagt zich al een tijdje af hoe het in de hemel zou zijn en schreef er een boek over. "Toen mijn oma vorig jaar overleed, viel het me op hoeveel mensen zoete woorden spraken over de hemel. Maar wat kun je er nu echt over zeggen?"

Toen mijn oma in november vorig jaar overleed, viel het me op hoeveel mensen zoete woorden spreken over de hemel. We laten onze fantasie de vrije loop als we denken aan iemand die overleden is. Voetballers maken als ze scoren een gebaar naar de hemel, ‘want papa kijkt mee’, en ook christenen vragen zich weleens af of hun geliefde hen vanuit de hemel nog kan zien. Wat kun je er nu echt over zeggen? “We zullen bij Jezus zijn, de rest is vrome fantasie,” vertelde Willem Ouweneel me. Voor mijn boek Als ik in de hemel kom sprak ik met christenen als Kinga Bán, ds. Arie van der Veer, Martine Vonk en ds. Paul Visser. Het zijn mensen die als theoloog nadenken over leven na de dood of er door hun situatie bij bepaald worden.

Martine ziet een enorme bloemenweide voor zich

Is het erg dat we allemaal toch een eigen voorstelling van de hemel maken? Op zich niet, natuurlijk. Het kan mensen troosten, zoals David en Martine, die me vertelden over hun gestorven dochtertje. Als Martine aan de hemel denkt, dan ziet ze een enorme bloemenweide voor zich, met een witte veranda en een schommel. Ze denkt aan een veilige, mooie plek waar hun dochter kan spelen. En als je gelooft dat ze bij Jezus is, dan kan het toch alleen maar goed zijn?

Nieuwe adem

Het gesprek met Kinga Bán trof me. Ze is in interviews open over haar ziekte en geloof. Ik wilde graag van haar weten hoe ze leeft met de spagaat dat ze als jonge moeder graag voor haar kinderen wil blijven zorgen en tegelijk verlangt om bij Jezus te zijn. “Het mooiste lijkt het me als Jezus terugkomt voor we sterven,” zei ze. En mocht het anders zijn? Kinga denkt aan het verhaal van het dochtertje van Jaïrus, aan de woorden van Jezus dat ze niet dood is, maar slaapt: “Jezus zegt: ‘Meisje sta op!’ En dan haalt ze nieuwe adem. Zo gaat het misschien ook wel als we sterven. Dat we aan deze kant de ogen sluiten en dat Jezus aan de andere kant tegen ons zegt: ‘Je slaapt, word wakker, sta op.’ En dan halen we nieuwe adem.”

Vol vertrouwen

Ik vond het goed om na te denken en te spreken over de hemel. “Veel christenen lopen achteruit de hemel in,” zei ds. Paul Visser. “We denken er weinig over na, terwijl ons leven bij Jezus pas echt tot vervulling en ontplooiing komt.” Hoog tijd dus om ons om te keren? Vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

Marco van der Straten (1971) is hoofdredacteur van Visie. Deze maand verschijnt zijn boek Als ik in de hemel kom. Op 18 oktober vindt ook een speciale theateravond plaats rondom dit thema. Meer weten? Kijk hier. Leuk nieuws: wij mogen twee vrijkaartjes weggeven! Wil jij in aanmerking komen? Stuur dan (uiterlijk zondag 7 oktober!) een mailtje naar eva@eo.nl o.v.v. 'Als ik in de hemel kom.'