Eva Logo
4 oktober 2018 in Uit & thuis

Annelies woont op een woonboot: 'We hebben hem zelf geschetst'

Wonen op een woonboot: voor sommigen is het een droom. Voor Annelies Dorsman is haar droom werkelijkheid geworden. Samen met haar man en kinderen Scott en Skye woont ze op een woonark in Amsterdam.

“Ik ben zelf op een woonboot opgegroeid. Hij stond een paar woonboten verderop van waar we nu wonen in Amsterdam-Noord. Toen Hans en ik trouwden gingen we eerst in een nieuwbouwwoning wonen. Het beviel ons daar enorm, maar toch heeft het altijd gekriebeld om zelf iets te ontwerpen en te laten bouwen. We dachten eerst aan een kavel op de Hoorn."

Iets laten bouwen

"Toen mijn vader opeens overleed, bleef mijn moeder alleen achter op haar woonboot. In de periode erna viel ons opeens een ligplaats op die te koop lag. Er lag een oud, verkrot woonbootje in. We gingen kijken en brachten meteen een bod uit. Dat werd geaccepteerd. We konden aan de slag met het ontwerpen van de woonboot. Het gekke is dat ik niet per se terug wilde naar de dijk of weer op een woonboot wilde wonen. Het was meer onze zoektocht om zelf iets te (laten) bouwen die ons terugbracht.”

Ontwerp

"Het ontwerp van de woonboot en de indeling hebben we zelf geschetst. Met die schetsen zijn we langs drie botenbouwers geweest. Twee daarvan hebben onze schetsen verder uitgewerkt. Onze schets was geïnspireerd op een woonboot die door Nederlands topdesigner Piet Boon is gemaakt. Die woonboot heeft onder meer een zinken dak en dat vonden we heel tof. Dat dak is echt een eyecatcher op de woonboot, omdat we verder voor een vrij klassiek ontwerp hebben gekozen. We hebben veel grote ramen beneden: ook op grauwe dagen is het goed licht bij ons binnen, heel fijn! 
De inrichting hebben we verder zelf gedaan. We hadden eerst de meubels uit ons vorige huis meegenomen. Maar de woonboot had een heel andere vibe, dus dat hebben we beetje bij beetje vervangen. Zo is onze uiteindelijke inrichting ontstaan: een modern, Scandinavisch interieur met kleur en her en der een bohemian touch."

‘Je hebt het hele jaar een vakantiegevoel’

"Onze woonboot is binnen qua comfort eigenlijk als een gewoon huis. Door de wind, beweegt de woonboot wel een beetje. Maar omdat de boot vrij breed is, moet het wel flink waaien, wil hij echt goed heen en weer gaan. Verder heb je eigenlijk het hele jaar door een soort vakantiegevoel, omdat je zo dicht op het water zit."

 

"De woonkamer is onze favoriete plek op de woonboot. Je kijkt aan de ene kant over het water en aan de andere kant kun je via een schuifpui de tuin in. Achter de bank is de speelhoek van de kinderen. "

"Ongeveer een jaar geleden ruilden we onze witte laminaatvloer in voor een groene novilonvloer. Die verandering brengt weer andere aanpassingen van ons interieur met zich mee. De aankleding wordt langzaamaan wat warmer en wat meer 'bohemien-scandinavisch'. Dat zie je op het moment vooral in deze ruimte goed."

"We kozen voor een keuken met alleen maar lades: super makkelijk! Je kunt overal bij."

"De muren in onze hal hebben we voorzien van een verf die je kunt afnemen. Ideaal met onze hond en de kinderen."

"Onze slaapkamer is in tegenstelling tot de andere ruimtes in ons huis niet zo kleurrijk. Een rustige basis vinden we daar belangrijk. Soms maak ik het wel even wat pittig met grafisch of kleurrijk beddengoed. "

"Scott is enorm trots op zijn 'grote jongenskamer'. Veel dieren en blauw zie je daarin terugkomen. Over het behang zegt hij wel eens: 'Het zijn zoveel cheetahs, ik kan ze niet eens tellen!' "

"Dit is het liefste kamertje van de woonboot: die van kleine Skye. Ondertussen is de muur alweer zachtroze geschilderd. Ik vind het leuk om zelf dingen te maken voor de aankleding. Voor Skye's kamertje maakte ik een regenboogje en versierde ik een simpele draadmand met wat pompoms. De vintage plafonnière die mijn vader voor ons kocht toen we gingen trouwen is me erg dierbaar. "

Wil je meer van Annelies zien? Je kan haar volgen via haar Instragrampagina (@dirksdotter) en via haar blog www.dirksdotter.com. Ze inspireert je graag op het gebied van wonen, kinderen en lifestyle.