Eva Logo
tsunami Sulawesi
2 oktober 2018

Bid en doneer mee voor Sulawesi

Er is ontzettend veel hulp en steun voor het Indonesische eiland Sulawesi. Afgelopen vrijdag beefde daar de aarde, waarop een tsunami volgde bij kuststad Palu. Het Nederlandse kabinet maakt 1 miljoen euro vrij voor hulp aan de slachtoffers. Ook EO-Metterdaad, onderdeel van het Christelijk Noodhulpcluster, zet zich in voor de mensen op het eiland die het nodig hebben.

Het dodental op het eiland Sulawesi is opgelopen naar meer dan 1.200 mensen. Daarnaast zijn honderden mensen gewond en worden er nog mensen vermist. De aardbeving en tsunami hebben ontzettend veel schade aangericht; huizen en gebouwen zijn zwaar beschadigd en zijn onder water gelopen, wegen zijn onbegaanbaar. De Indonesische overheid heeft buitenlandse hulporganisaties gevraagd te ondersteunen bij de hulpverlening.

Berthine Heederik, van EO-Metterdaad, vertelt dat ze in de startblokken staan om hulp te gaan verlenen. “Het eiland is nog heel slecht toegankelijk. We gaan zo snel mogelijk de noodhulpteams het gebied in krijgen. Als we daar eenmaal zijn, is het afwachten wat er nodig is qua hulp.”

‘Het eiland is nog heel slecht toegankelijk’

“We zijn momenteel druk bezig te onderzoeken op welke wijze onze organisaties het beste hulp kunnen verlenen,” zegt KlaasJan Baas, woordvoerder van het Christelijk Noodhulpcluster. “Er zijn al veel christelijke organisaties en kerken in Indonesië die hulp aanbieden, vrijwilligers sturen en geld inzamelen. Wij kunnen deze hulp ondersteunen met geld, technische kennis en gebed.”

Alle donaties voor Indonesië worden besteed aan noodhulp voor de eilanden Sulawesi en Lombok. Lombok werd een maand eerder getroffen door een aantal zware aardbevingen. Het Christelijk Noodhulpcluster helpt door noodopvang op te richten voor kwetsbare groepen. Ouderen, kinderen en mensen met een beperking kunnen hier terecht. KlaasJan: “Ook voorzien we honderden huishoudens van eerste levensbehoeften zoals onderdak en voedsel.”
 

Bid mee!

Dominee Apwee Ting, van de Uniting Church in Australië, heeft het volgende gebed aangeboden. Het is in het Indonesisch, werd vertaald in het Engels, en wij hebben het voor je vertaald in het Nederlands.

 

Tuhan empunya kehidupan,

tatkala bumi dan air bergerak dasyat,

mengambil kehidupan dan mereka yang kami cintai.

Kami datang kepada Mu dengan air mata bercucuran.

 

God van leven,

Toen de aarde en het water met geweld bewogen,

Toen het levens nam van degenen van wie we houden

Komen we bij U met tranen op ons gezicht

 

Tuhan sumber kekuatan dan penghiburan,

tatkala tangan, kaki dan hati kami lemah,

karena bencana tsunami dan gempa.

Kami datang kepada mu dengan bersujud.

 

God, U bent de bron van kracht en troost,

Als onze handen, voeten en harten zwak zijn

Door de tsunami en de aardbeving

Strekken wij ons uit naar U.

 

 

Tuhan maha kasih,

kepada Mu kami berdoa.

Berilah kekuatan buat keluarga dan sahabat

yang telah ditinggal pergi oleh orang terdekatnya,

berilah penghiburan buat mereka

yang kehilangan tanah dan tempat tinggal

 

Barmhartige God,

Wij bidden tot U.

Geef kracht

Aan de families en vrienden,

Aan degenen die geliefden hebben verloren.

Geef Uw troost

Aan degenen die hun land en huis hebben verloren.

 

Tuhan maha kuasa,

kami berdoa buat

Pemerintah Indonesia,

lembaga keagamaan dan kemanusiaan,

anggota masyarakat yang aktif membantu

supaya usaha mereka berhasil

dalam memberikan pertolongan

Kami naikan doa ini

didalam nama Tuhan yang senantiasa memberkati kita semua

amin

 

Almachtige God,

Wij bidden voor

De Indonesische overheid,

Religieuze en humanitaire agentschappen,

Andere gemeenschappen die in Paluen Donggala zijn

Mogen hun inspanningen om te helpen succes opleveren

Wij spreken dit gebed uit in de naam van de Vader die ons altijd zegent

Amen.

 

Doneer hier om hulp te bieden aan de Indonesische bevolking.