Eva Logo
31 oktober 2018 in Liefde & Relatie

Burenruzie? Zo los je bonje met je buren op!

Aah, het is weer zo ver! De buurjongen oefent weer flink op zijn drumstel. Niet zo handig als je dochter net wil slapen. Voor je het weet heb je een burenruzie. Wat nu? Mediator Jaap Hemmink geeft tips.

Kleine dingen

“Een burenruzie gaat vaak echt over kleine dingen,” vertelt Jaap, “een boom op de erfgrens, geluidsoverlast of een auto die verkeerd op de oprit staat. Mensen ergeren zich dan snel aan elkaar. Dit zie je heel vaak.” Helaas nemen burenruzies de afgelopen jaren alleen maar toen. In 2017 steeg het aantal meldingen bij buurtbemiddelingsorganisaties van 13.000 naar 15.000, meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Gesprek aangaan

Je bent de geluidsoverlast zat. Wat doe je? Je kunt het beste het gesprek aangaan. Doe dit alleen niet wanneer je boos bent. Zo voorkom je dat de zaak snel escaleert. Ga op een rustig moment eens naar je buur toe voor een praatje.

Ontspannen manier

Begin het gesprek op een ontspannen manier. Vraag bijvoorbeeld hoe het gaat en wat de ander ook alweer voor werk of studie doet. Dit is echt belangrijk. Anders leer je elkaar alleen op een negatieve manier kennen. Het helpt natuurlijk ook als je elkaar voor de burenruzie al op een positieve manier kent en af en toe een leuk kletspraatje maakt.

Luister naar elkaar

Dan kom je bij de volgende fase in het gesprek: het conflict. Leg uit wat je stoort en waarom. Zeg bijvoorbeeld: ‘Mijn 2-jarige dochter heeft echt haar slaap nodig, maar door het geluid van het drumstel lukt dit niet.’ Laat de ander ook zijn kant van het verhaal vertellen en luister naar elkaar. Je zult zien dat jullie veel belangen delen. Motiveer en enthousiasmeer elkaar om het conflict op te lossen. Niemand wil toch ruzie met zijn buren?

Onderliggende reden

Soms is er een onderliggende reden voor het probleem. Wie weet is er sprake van ziekte, geldproblemen of iets anders. Je buurjongen heeft bijvoorbeeld geen tijd om op een ander moment te oefenen en er is geen geld voor geluiddempende materialen.

Oplossing bedenken

Dan is het tijd voor een oplossing. Denk hier samen over na. Misschien heb je nog wel een geluiddempende mat liggen of weet je een alternatieve plek voor de buren om te oefenen. Wanneer de oplossing vanuit jullie zelf komt, is de kans het grootst dat het werkt. 

Toch een mediator?

Toch wordt lang niet elke burenruzie onderling opgelost. Soms schakelt men een mediator in om te bemiddelen. Wat een mediator doet, is mensen met elkaar in gesprek laten gaan. Een kant kiezen of met een oplossing komen, doet hij of zij niet. Waarom kiezen mensen dan toch voor een mediator als ze met zelf praten ook de boel kunnen sussen? Mediator Jaap legt het uit: “Lang niet iedereen heeft de moed om het gesprek aan te gaan. Ze vinden het moeilijk en zijn bang dat het uit de hand loopt. Of ze proberen het wel, maar het lukt niet. Veel mensen hebben ook niet geleerd om goed te praten. Ze slikken hun frustraties weg, komen niet voor hun gevoelens uit en zijn niet oprecht. Toch is het erg belangrijk om dit wel te doen.” 

Niet alleen buren, maar ook kinderen maken soms ruzie. Lees hier wat je kunt doen als je kinderen ruzie maken via Whatsapp.