Eva Logo
buitenbaarmoederlijke zwangerschap
27 oktober 2018 in Liefde & Relatie

‘De geboorte van onze dochter was een hemels wonder’

Vijf jaar geleden had Monique een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De complicaties stapelden zich op. Toch kwam haar dochter gezond ter wereld. En daarom koos Monique voor een opmerkelijke naam.

“Tijdens de zwangerschap had ik veel buikpijn. In het ziekenhuis bleek mijn kindje niet te zitten waar het hoorde. De diagnose: een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Heel veel onderzoeken waren het gevolg. Op een dag had ik opnieuw een onderzoek. De dokter kwam naar ons toe en zei: ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt.’ Elisa Nevaeh zat gewoon op de plek waar ze hoorde, in de baarmoeder. 

'Het bleef niet bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap'

Heel de zwangerschap ben ik het ziekenhuis in en uit gelopen. Was het ene probleem opgelost, dan diende het volgende zich weer aan. Zo had Elisa Nevaeh ook een gaatje in haar hartklep. Wanneer ik uit het ziekenhuis kwam, was het huilen en bidden. Keer op keer was het weer een wonder. Nu zijn we de trotse ouders van een kerngezonde en een beetje drukke kleuter.” 

Handjeklap-gemeentes

Kort voor haar zwangerschap komt Monique tot geloof. “Ik wilde heel graag een tattoo. Toen ik in de tattooshop stond, zag ik daar aan de bar mijn toekomstige man staan. We zijn begonnen met praten en nooit meer gestopt. 

Hij was altijd zo vol van de kerk en het geloof. Ik had er nooit zoveel mee, met die handjeklap-gemeentes. Hij vroeg of ik een keer mee ging naar zijn kerk, en dat heb ik vervolgens gedaan. Ik voelde me welkom en ben tot geloof gekomen.

De moeilijkheden in mijn zwangerschap heb ik ervaren als een stukje beproeving: ‘Ga je dit volhouden?’ Ik vroeg mezelf weleens af: waarom ik? Wat doe ik niet goed? Maar God heeft me bij de hand genomen. Uiteindelijk heeft het mijn geloof alleen maar bekrachtigd.”

Een opmerkelijke naam

“Ik wilde mijn kindje graag een naam geven met een betekenis. Mijn man noemde de geboorte van onze dochter een hemels wonder. Via een Amerikaans christelijke site kwam ik bij de opmerkelijke naam Nevaeh, als je dat omdraait staat er ‘heaven’.

Wanneer mensen de naam van onze dochter horen, krijg ik vaak vragen. Mensen zijn nieuwsgierig. Hoe spreek je het uit? Ben je met een buitenlander getrouwd? Elke keer moet ik het weer uitleggen. Daarmee trigger ik mensen vanuit mijn visie en geloof. Sommige mensen vinden het raar, maar 99% vindt het mooi.” 

Ben jij op zoek naar een naam voor je kindje? De EO maakte een lijst met originele, onbekende en populaire Bijbelse namen. 

Jaël werd tijdens haar zwangerschap geopereerd. Haar verhaal lees je hier.