Icon--npo Icon--EO Icon--eva Icon--eva-slogan Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Icon--youtube Eva Logo
29 October 2018 in Uit & thuis

De Oden van Salomo: ‘Het is een avontuur om zo’n avond bij te wonen’

Bijna niemand kent ze, maar ze zijn prachtig: de Oden van Salomo. “Het is een hele muzikale ervaring voor onszelf en de luisteraar,” vertelt zangeres Suzan. De Eva-lezeressen kunnen dat zelf ervaren op de Kloosterretraite in 2019. 

Begin 20e eeuw worden de Oden van Salomo ontdekt. Het is een verzameling van liedteksten, geschreven door de eerste christenen in Syrië. Een theoloog verwerkte de Oden tot een boek. Sjoerd Visser heeft samen met een heel team de Oden vertaald naar hedendaags Nederlands en opnieuw op muziek gezet. 

Samen op het conservatorium 

Suzan: “Het boek met de Oden kwam in Sjoerds handen. Iemand uit zijn kerk gaf het aan hem. ‘Dit boek is misschien wat voor jou, een leuk muzikaal project.’ Het sprak Sjoerd wel aan en hij is toen contact gaan zoeken met verschillende muzikanten. 

Ik heb samen met Sjoerd op het conservatorium in Groningen gezeten. Tijdens onze studie kwamen we er al snel achter dat we alle twee gelovig zijn. Dat zorgde wel voor een klik. Dus toen Sjoerd aan het project begon, vroeg hij of ik ook mee wilde doen.” 

Moment van rust 

“We zijn eigenlijk een soort projectgroep, maar we hebben ondertussen wel een vaste club. We zijn met z’n zevenen en we hebben een fantastische bezetting. Het is een hele muzikale ervaring, zowel voor onszelf als voor de luisteraar. 

Onze optredens zijn anders dan anders. Het is een moment van rust, mensen kunnen lekker luisteren. Dat is denk ik de kracht van dit project. Genieten, in plaats van gelijk meezingen en klappen. Er zitten soms wel stukjes in dat we mensen vragen om mee te doen, bijvoorbeeld bij een refrein wat vaak terugkomt.” 

Nieuw-Testamentische psalmen 

“De Oden zijn teksten van heel lang geleden, maar er zit veel herkenning in. Ook al heb je het moeilijk, je mag je vasthouden aan Jezus en uitzien naar wat komen gaat. De teksten spreken niet alleen over moeilijkheden. Het gaat ook over de schoonheid en kracht van God. De Oden worden ook wel de Nieuw-Testamentische psalmen genoemd. 

Ik vind de Oden allemaal mooi, maar mijn favoriet is Ode 8 ‘Open je hart’. Veel van de Oden zijn rustig, maar deze is net wat meer ‘up-tempo’. Wanneer die wordt ingezet denk ik altijd: yes, Ode 8!”

Nieuwsgierig geworden naar de Oden van Salomo? Dit najaar trekken ze door heel het land. Reserveer hier je tickets. 

De Oden van Salomo zullen ook spelen op Eva's kloosterretraite op 17 en 18 mei. Houd voor meer informatie vanaf half december onze evenementenpagina in de gaten. 

Beeld: Michaël Terlouw