Eva Logo
26 oktober 2018 in Uit & thuis

Gastvrij: zo word je dat! #5tips

Oké. We zijn allemaal druk. Maar tegelijkertijd zijn er om ons heen genoeg mensen die wel wat liefde, aandacht en een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Hoe stel je deuren open? Deze 5 tips helpen.

1. Een portie extra

Niet iedereen heeft het even breed. Of misschien ken je wel een buurvrouw, kerklid of schoolpleinbekende die door omstandigheden geen energie heeft om elke dag voor zichzelf te koken. Een extra bordje erbij koken is zo gepiept. Je kookt gewoon voor jezelf (en je gezin), maar dan wat meer. 

2. Buurtfeestje of buurtklus

Dé manier om meer contact met je buren te krijgen, is een buurtfeestje. Een kerst- of nieuwjaarsborrel, een housewarmingparty, Burendag… er is altijd wel een goede aanleiding te bedenken. Geen handig tijdstip voor een buurtfeest? Een doodgewone kop koffie kan natuurlijk ook. Of doe iets praktisch: grijp een flinke herfststorm aan om te informeren of alles goed gaat in huis en of je iets kunt doen. Zo laat je zien dat je een gastvrij gezin bent. Andersom kan uiteraard ook: vraag of iemand jou een handje wil helpen bij een klusje. Ideale manier om een praatje te maken!

3. Raendel app

Wil je graag een gesprekje met een onbekende, maar vind je het toch een beetje eng? Download Raendel, dit is een app op je telefoon waarmee je kunt chatten en bellen met vreemden. Dit kan gewoon vanuit je huiskamer. Je vult je leeftijd en geslacht in en je kunt starten. Ideaal voor ouderen die zich eenzaam voelen, maar ook voor werklozen, zieken en of scholieren. Of voor jou als je gewoon meer contact met je medemensen wilt.

4. Studenten en ouderen

Zoekt jouw studerende zoon of dochter nog een kamer? Of heeft je alleenwonende vader of moeder nog een kamer over? Wie weet kunnen ze wat voor elkaar betekenen! Via stichting SOlink worden eenzame ouderen en studenten aan elkaar gekoppeld. De student heeft een betaalbare kamer en de oudere heeft er aan leuke huisgenoot bij. Uiteraard wordt er gekeken of er een link tussen de oudere en de student is.

5. Gastvrij gezin voor een vluchteling

Er zijn veel vluchtelingen in Nederland. Ook jij kunt wat voor hen betekenen. Kijk hier wat je kunt doen. Iemand opvangen of maatschappelijk begeleiden is een grote stap, maar je kunt ook samen boodschappen doen, helpen met formulieren invullen of gewoon een kop koffiedrinken. Samen dingen doen werkt vaak beter dan alleen met elkaar ‘moeten’ praten.

Lees hier het verhaal van Grace Ellens en haar gastvrijheid voor onder andere drugsverslaafden. Haar man zei: “Er wordt tijdens de activiteiten gedeald. Er ontbreekt ook eten. Grace, als wij eens broodjes en koffie brengen? Hoe mooi zou het zijn als we deze mensen ook naar de kerk kunnen brengen.”