Eva Logo
9 oktober 2018 in Uit & thuis

Hoera, ik mag weer aan het werk !

We zijn er een aardig deel van de dag mee bezig: werken! Toch wel fijn als je kan genieten van je werk. Lang niet iedereen doet dit, slechts 13 procent van de Nederlanders gaat fluitend naar zijn werk. Hoe word je nu gelukkiger op je werk? En zit je wel op de juiste plek? Stel onderstaande vragen eens aan jezelf en test of jouw werk nog echt bij je past.

Welke geluksfactoren ervaar ik in mijn werk?

Volgens Martin Seligman, grondlegger van de positieve psychologie, zijn er vijf factoren die een mens gelukkig maken. Het gaat om deze punten:

  1. Positieve emoties: denk bijvoorbeeld aan trots, blijdschap en dankbaarheid
  2. Een gevoel van betrokkenheid bij wat je doet
  3. Fijne relaties met collega’s en klanten
  4. Het gevoel hebben iets bij te dragen aan de wereld
  5. Genoeg uitdagingen

Ervaar je dit in je werk? Of misschien juist in je bezigheden naast je baan?

Wat zijn inspirerende momenten op mijn werk?

Krijg jij bijvoorbeeld energie van een brainstorm? Wat deed je toen precies? Waarom inspireerde het je? Kan je meer van dit soort momenten creëren?

Wat zijn mijn talenten?

Wanneer vliegt de tijd als de datgene doet? En wat doe je nu? Kijk eens of je dit ook doet in je werk. Doe je dit voldoende? Of juist te weinig?

Heb ik voldoende positieve minigewoontes?

Bijvoorbeeld: als ik thuiskom, pak ik eerst een lekkere kop thee. Of: als ik begin aan dit rapport, zet ik een timer op 45 minuten en houd ik dan even pauze. Of: ik schrijf elke morgen eerst drie punten op waar ik dankbaar voor ben op mijn werk. Dit kan helpen om je gelukkiger te voelen op je werk.

Wat is mijn perfecte toekomstscenario?

Ga eens rustig zitten en fantaseer over wat je het allerliefste wilt bereiken. Een toekomst waarin je bloei bent gekomen en je leven in balans is. Wat wil je echt? Luister goed naar jezelf. Koppel dit vervolgens aan het heden en kijk naar wat je moet doen om van A naar B te komen.

Wat zijn positieve en negatieve punten aan mijn werk?

Maak eens een lijstje en zet alles even op een rijtje. Kijk naar zaken als: past mijn werkgever nog bij mij? Voel ik mij thuis in de organisatie? Is de band tussen mij en mij collega’s goed? Is er voldoende uitdaging? Zo krijg je meer inzicht in je situatie.

 

Je weet nu wat je graag wilt en wat de situatie op je werk is. Bespreek met je leidinggevende wat je misschien kan aanpassen. Een uitdagender project? Parttime werken? Of meer contact met klanten? Maak het bespreekbaar, vaak is er meer mogelijk dan je denkt! 

 

Toch kan het zijn dat er echt te weinig mogelijkheden zijn. Dan kan het beter zijn om van baan te wisselen. Kies een baan die bij jou past en waar jij gelukkig van wordt! Succes!

 

Bronnen:

Xpand Nederland

Psychologie Magazine