Eva Logo
31 oktober 2018 in Uit & thuis

‘Ik kom elke dag in de Action’

Ria’s Action Fanpagina is waanzinnig populair. Wat ooit begon als een weddenschapje met een vriendin, groeide uit tot een pagina met ongeveer 361 duizend likes. ‘Sommige berichten hebben zelfs een bereik van een miljoen.’

Ria Struijk-Evengroen over het begin van haar Action Fanpagina: “Tien jaar geleden was ik met een vriendin uit eten. In die tijd was social media nog niet zo populair. We hadden het erover of je als bedrijf veel likes kon halen op social media. We besloten er een wedstrijdje van te maken. Wie als eerste tweehonderd likes zou krijgen op haar pagina, kreeg een etentje van de ander. 

Ik maakte dezelfde avond nog een pagina aan over Action. De volgende morgen wilde ik vrienden en familie uitnodigen om mijn pagina leuk. Maar tot mijn verbazing zag ik dat ik al 300 likes had van mensen die ik helemaal niet kende. Dat etentje had ik dus dik gewonnen.”

Dagelijkse baan

Ria is van Hyves overgestapt op Facebook, waar ze nu bijna de 361 duizend likes aantikt. “Ik had nooit verwacht dat het zo groot zou worden. Ik had ook niet zoveel verstand van dat online gedoe.”

'Ik heb daarnaast ook geen andere baan meer'

Wie denkt dat de Action Fanpagina een simpel accountje is, heeft het goed mis. “Ik ben er zeker vier à vijf uur per dag mee bezig. Ik heb daarnaast ook geen andere baan meer. Ik kom elke dag in de Action. In ieder geval minimaal vijf dagen in de week. Het personeel kent me ook, dus het is ook gewoon gezellig.”

Persoonlijke dingen

“Ik heb ondertussen wel geleerd om niet al te persoonlijke dingen te delen op mijn pagina. Mijn moeder overleed aan kanker, ik postte een knutselwerk wat ik ter nagedachtenis aan haar had gemaakt op mijn pagina. Ik kreeg toen rond de tweeduizend berichtjes van mensen die zelf kanker hadden of hetzelfde hadden meegemaakt. Het is fijn dat mensen zo meeleven, maar zoveel berichten beantwoorden kost heel veel tijd. Daar ben ik ook dagen mee bezig geweest.”

Hoewel Ria nu minder persoonlijke dingen deelt, wordt ze regelmatig op straat herkend. “Laatst was ik een keer in de winkel Søstrene Grene. De caissière zei toen: ‘Mag je hier eigenlijk wel komen?’ Het is dus niet zo dat ik nooit in andere winkel kom dan Action.

'Ik ga niet met het geloof te koop lopen'

Dat ik herkend word, vind ik voor mezelf niet zo erg. De mensen die mij aanspreken zijn altijd positief. Mijn dochter gaat voor de pagina regelmatig met een artikel op de foto. Voor mijn man en zoons vind ik het wat minder. Zij vinden het allemaal niet zo nodig.”

Dekentjes voor Mina

“Ik plaatste een keer een oproepje voor Mina, een zwaar gehandicapt meisje. Mina gebruikte altijd een dekentje van Action. Haar moeder wilde heel graag nog zo een dekentje voor als de andere kwijt zou raken. Na het oproepje, werd ik bedolven onder de dekentjes. Mina heeft nu genoeg dekentjes voor de rest van haar leven.”

Geloven

“Ik ben gelovig, maar ik zal dat nooit open op mijn pagina plaatsen. Ik ga niet met het geloof te koop lopen, ik wil geen discussies uitlokken. In privémailtjes deel ik wel vaak met mensen hoe ik in het leven sta en hoe ik met dingen omga. 

Ik heb respect voor ieder mens. En ik wil mijn pagina onderscheiden door er een gezellige ontmoetingsplek van te maken. Sommige mensen denken dat ze alles kunnen zeggen en maken, maar bij mij niet. Op mijn pagina wordt niet gevloekt en gescholden.”

Ria’s favoriet

Hoewel haar hele pagina vol staat met DIY en decoratiespulletjes, valt Ria’s favoriete Action-product daar niet onder. “Ik houd helemaal niet van schoonmaken, maar mijn favoriete producten zijn de grijze schoonmaaksponsjes. Die vind ik fantastisch. 

Het allerleukste van mijn pagina zijn voor mij toch de knutseltips. Ik hou ervan mensen te inspireren om op een goedkope manier mooie dingen te maken en creatief bezig te zijn.”

Ben je net als Ria een echte creatieveling? Bekijk dan deze leuke DIY eens!

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op Ria's Action Fanpagina.