Eva Logo
16 oktober 2018 in Uit & thuis

'Ik mocht geen paard, dus zadelde ik een koe op'

Boerendochter Jantien (19) wilde dolgraag paardrijden. Haar ouders zagen dit echter niet zitten en dus besloot Jantien na te denken over alternatieven. Een aantal jaar geleden zadelde ze Roos voor het eerst op. Roos de Koe.

Het was een zondagmorgen, kwart over 7. Ik sprong direct m’n bed uit toen ik hoorde dat een koe zou gaan kalven. Een wit kalfje met rode vlekjes kwam tevoorschijn, het was net een landkaart. Ik was op slag verliefd! Van mijn ouders mocht ik geen paard, maar op onze boerderij waren koeien genoeg. Door dit kalfje apart te nemen en het tam te maken, wilde ik laten zien dat ik best voor een dier kon zorgen. Ik noemde haar Roos, stopte haar gelijk in een apart hokje en gaf haar melk. Iedere dag, voordat ik naar school ging, liep ik nog even langs haar box. Binnen no time was ze natuurlijk verschrikkelijk verwend!”

In de hoogste versnelling

“Ik had nog nooit op een paard gereden, laat staan een koe! Maar toen Roos tweeënhalf jaar was, ben ik er voor het eerst op gaan zitten. Wat was dat bijzonder. Het lukte! Veel durfde ik nog niet te doen, want zonder zadel voelde ik me instabiel. Dus bracht ik een bezoekje aan de buurvrouw. Zij had namelijk een aantal paarden. ‘Zeg buurvrouw, nu heb ik een gekke vraag. Heb je een zadel te leen, zodat ik op mijn koe kan rijden?’"

Dit artikel is geschreven door onze collega's van BEAM. Lees hier het vervolg van het verhaal: hoe Jantien in volle vaart door het weiland galoppeert en zich alle tips & trucs van het koe-rijden eigen maakt!