Eva Logo
eenzaamheid Mariska
4 oktober 2018 in Hoofd & hart

'Ik wil graag nieuwe mensen leren kennen, maar weet niet hoe'

Toen Mariska twee jaar geleden weduwe werd, sloeg de eenzaamheid toe: “Ik zou hier rustig een maand thuis kunnen zitten zonder dat iemand zich daar druk om maakt." In het tv-programma ‘Wie kent mij nog?’ vertelt ze haar verhaal.

“We waren pas 7 jaar getrouwd en hoopten samen oud te worden, maar helaas…”, vertelt de 75-jarige Mariska in de uitzending van Wie kent mij nog?. Wanneer ze haar trouwalbum doorbladert en terugdenkt aan haar man, begint ze te stralen. “Hij had hele droge humor. Dan kon ik zó in een deuk liggen. Hij was voelbaar gek op mij, dat was zo’n lekker gevoel. Het had zo mooi kunnen zijn…”

''s Middags heb je eigenlijk niks'

Hoewel dat vroeger niet gebruikelijk was, heeft Mariska van jongs af aan veel gewerkt. Dat leidde ertoe dat ze buiten haar werk nooit vriendschappen heeft opgebouwd. Toen Mariska jonger was, voelde ze zich ook vaak eenzaam, maar dan stortte ze zich op haar werk om dat niet te voelen.

Dagelijkse confrontatie

Nu ze alleen thuis zit, wordt ze dagelijks met de eenzaamheid geconfronteerd. Ze wil graag nieuwe mensen leren kennen, maar weet niet hoe ze dat moet aanpakken. Vooral de middagen zijn zwaar voor haar. “In de ochtend ben je bezig om je huis en jezelf aan kant te maken en ’s avonds heb je televisie of je boekje, maar ’s middags heb je eigenlijk niks.” De toekomst ziet ze somber in: “Voornamelijk eenzaam denk ik. Verlaten… Dat doet pijn.”

De uitzending van Wie kent mij nog? wordt op donderdagavond 4 oktober om 22.45 uur uitgezonden op NPO 2. Meer informatie over het programma lees je hier

Beeld: Nathalie Folkertsma