Eva Logo
4 oktober 2018 in Liefde & Relatie

Let's talk about sex

We zijn in Nederland tevreden met ons seksleven, kopten de dagbladen begin dit jaar. Ze baseerden zich op een steekproef van het kenniscentrum Rutges onder 17000 Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar oud. Een goede conclusie voor onze huwelijken zou je kunnen zeggen. ‘Want’, vertelt de Marriage Course van Alpha Nederland ons, ‘seks is niet de slagroom op het toetje van een huwelijk, maar een vitaal ingrediënt van het toetje zelf.’

Toch zitten de meeste stellen tijdens diezelfde Marriage Course wat ongemakkelijk op hun stoel te wiebelen op de avond dat het over seks gaat. Want praten over seks vinden we lastig. En dat is niet zo gek: een goed gesprek hierover vraagt een kwetsbare en open houding van beide partijen. Toch is het essentieel: seksuele intimiteit heeft invloed op elk ander deel van ons huwelijk en omgekeerd, maar is ook het eerste kind van de rekening. Zodra iets tegenzit, we moe zijn, of lui in ons huwelijk, dan leidt de seksualiteit daar het meeste onder. Veel stellen ondervinden op een zeker moment in hun relatieproblemen met seksualiteit. Bij sommigen dooft hun seksuele leven zelfs als een nachtkaars uit. Door er met elkaar over te praten en dit als een gezamenlijk probleem te benaderen moet én kan het seksuele verlangen opnieuw aangewakkerd worden.

Daarom een aantal quick wins voor wat nieuw elan in jullie seksuele relatie…

Ik en wij

Mannen en vrouwen communiceren op verschillende manieren. Realiseer je dat voordat je een gesprek over seks begint. Zo gebruiken mannen minder woorden dan vrouwen. Zijn ze onder elkaar, dan hebben mannen genoeg aan wat grommen en knikken. Maar vrouwen hebben woorden nodig en zinnen. De woordenvloed van vrouwen kan mannen overweldigen. Terwijl de vrouwen alweer overspringen naar het volgende onderwerp, hebben de mannen nog verwerkingstijd nodig. Met als gevolg dat de vrouwen uitroepen: ‘Luister je wel?!’. 

Verder zijn meiden van jongs af gericht op relaties. Ze denken en praten in ‘wij-termen’. Mannen daarentegen denken in ‘ik’. Bedenk dat, wanneer de man in de ‘ik-vorm’ praat, hij daarmee niet de vrouw uitsluit. Sterker nog: het is zijn manier om te laten zien dat hij verantwoordelijkheid neemt. En de manier waarop vrouwen praten, moeten mannen niet zien als een aantijging, maar juist als een manier om de onderlinge relatie te versterken.

Qua seksualiteitsbeleving zijn mannen en vrouwen overigens ook totaal verschillend: mannen zijn bezig met het eindpunt, vrouwen met de weg ernaartoe.

'De beste seks begint bij het ontbijt'

Bij seks is afwisseling essentieel. Bij veel stellen komt de sleur erin: het gebeurt altijd op eenzelfde moment, op dezelfde plek en op dezelfde manier. Maar creativiteit en romantiek leiden tot opwinding.  Vrij dus eens een keertje níet gewoon in bed of zoals altijd voor het slapengaan. En experimenteer met sfeer (muziek, licht). Sta open voor elkaars wensen en heb het erover met elkaar. Wees ook benaderbaar: vat de partner de moed om aan te geven wat hij of zij fijn en prettig vindt? Dan is dat dapper en is het dus belangrijk om deze wensen in overweging te nemen en om positief te reageren. Ontvankelijkheid geeft de ander zelfvertrouwen. 

Wat ook goed doet is een open voorbereiding: zeg eens tegen elkaar dat je ernaar uitziet om ’s avonds naakt tegen elkaar aan te liggen en samen tijd door te brengen. Bedenk: seks begint vaak als beslissing, daarna volgt de opwinding. De Marriage Course zegt wel: ‘de beste seks begint bij het ontbijt’. Onze geest is een belangrijke seksuele bron, dus zorg er tijdig voor dat je seksuele gedachten en verlangens bij je partner zijn.

Seksuele talen

In zijn boek ‘Zo verbeter je je seksleven’ beschrijft de Amerikaanse psycholoog Leman vier seksuele talen: visueel (zien), kinesthetisch (aanraken), auditief (geluiden) en relationeel (emotionele genegenheid). Wees tegenover jezelf en je partner eens eerlijk over de seksuele taal waar jij warm van wordt. Vind je het te moeilijk om dit te zeggen? Schrijf het dan voor elkaar op. “Het spreken van de seksuele taal van je partner helpt je om jezelf aan de ander aan te bieden op manieren die hij of zij het meest opwindend vindt”, aldus Leman. Is de een bijvoorbeeld visueel ingesteld, dan helpt het niet om altijd met dikke sokken en een pyjama in bed te kruipen en seks te hebben in een donkere kamer: gooi dan de verwarming eens omhoog en zorg voor zachte verlichting. 


De aanbevelingen zijn geïnspireerd op de aanbevelingen in de Marriage Course en het boek 'Zo verbeter je je seksleven' van Kevin Leman.

Meer weten: de marriage course wordt door het hele land georganiseerd. De zesde avond gaat over seks. Kijk voor data en locaties op marriagecourse.nl.

Dit artikel stond eerder in Eva 3 van afgelopen jaar. Meer lezen? Vraag hier een gratis proefabonnement aan.