Eva Logo
18 oktober 2018 in Hoofd & hart

‘Mijn hart schreeuwt: kon ik maar in Jemen zijn en helpen’

Al zeker drie jaar woedt er een vreselijke burgeroorlog in Jemen, waarbij al meer dan 10.000 mensen zijn omgekomen. De meeste slachtoffers zijn doodgewone burgers. EO-Metterdaad voert actie om burgers te helpen overleven. Dit is heel hard nodig. We spreken met Caroline van Leeuwen. Zij woonde jarenlang in Jemen en werkte bij een hulporganisatie.

Caroline: “Van 2006 tot 2014 woonde ik in Jemen. Ik werkte daar als verpleegkundige en hielp met het opzetten van voedselprogramma’s. In die periode was er nog geen oorlog, maar terroristenorganisatie Al Quaida was al wel actief. Toen de Arabische Lente begon, was ik toevallig in Nederland. Ik ben toen maar wat langer in Nederland gebleven.”Ook na 2014 bleef Caroline betrokken bij hulp aan Jemen. Begin 2015 en in de zomer van 2015 keerde ze opnieuw terug.

“Het land was toen volop in oorlog. Het vliegveld was half verwoest en ik zag veel geruïneerde gebouwen. Er vielen vaak bommen uit de lucht en er was veel herrie, ook van pogingen om bommenwerpers uit de lucht te schieten. Iedereen hoopte toen nog dat het gauw over zou zijn. Ik kon er zelf gelukkig goed mee omgaan.”

“Waarom ik naar zo’n verscheurd land wilde gaan? Ik wilde als kind al voor arme mensen zorgen. Maar ik dacht altijd: ik ga naar Afrika. Ik heb eerst in Nederland de opleiding tot verpleegkundige gedaan en was al 36 toen ik in Jemen belandde. Maar de driveom ontwikkelingswerk te doen, was er altijd al.”

Tragische ramp

Wat is er precies in Jemen aan de hand? Caroline: “Er is strijd tussen de legers van de regering (gesteund door Saoedi-Arabië) en die van de Houthi’s. Intussen zijn Al Quaida en IS ook nog steeds actief. Bombardementen en gevechten zorgen voor veel schade, doden en gewonden. En, wat een veel lastiger probleem is, is het tekort aan essentiële levensbehoeften. Denk aan zaken als eten, drinken, medicijnen, brandstof en elektriciteit.” 

 

‘De levensmiddelen die wel beschikbaar zijn, zijn peperduur’

 

Waarom is er zo’n armoede in Jemen, terwijl veel Arabische landen eromheen juist relatief rijk zijn? Caroline legt het uit: “Dat komt omdat Jemen afhankelijk is van import. Veel landen op het Arabisch Schiereiland hebben olie van zichzelf. Jemen heeft dit niet. Op dit moment zijn veel havens en vliegvelden geblokkeerd of vernietigd. Omdat er nauwelijks olie is, werkt de elektriciteit ook al bijna 3 jaar niet meer. Als er wel levensmiddelen beschikbaar zijn, zijn die vaak peperduur. Helemaal omdat veel Jemenieten hun baan en dus inkomen verliezen. Een tragische ramp, die voor veel burgers leidt tot medische problemen en een dreigende hongersnood.” 

De Jemenieten zitten gevangen in deze situatie. Hoe houden ze dit vol? “Ze leven echt bij de dag,” vertelt Carloline. “Ze denken: morgen wordt het vast beter. Mensen geloven echt dat het goed komt. Waar ze dat op baseren, weet ik niet. Niet al te veel nadenken over morgen hoort sowieso al bij de cultuur van dit land.”

‘Ik houd van de eerlijkheid van de Jemenieten’

Caroline voelt zich verbonden met de bevolking van Jemen. “De mentaliteit van de Jemenieten past bij mij. Ik houd niet van stiekem gedoe en ben graag eerlijk over wie ik ben en wat ik doe. In Jemen kan dat gewoon. Jemenieten zijn ook erg direct, ze vragen meteen: ‘Ben je moslim of christen?’ En na een vakantie zeggen ze dat je bent aangekomen. Hier houd ik van, zo ben ik namelijk ook. Jemenieten hebben ook humor.” 

Een verschil met de Nederlandse cultuur is de klederdracht van vrouwen. “Alle vrouwen dragen een hoofddoek. Vaak bedekken ze zelfs hun hele gezicht. Maar dit is niet opgelegd door de overheid. Bezoekers mogen ook zonder hoofddoek rondlopen en een religieuze politie is er niet. Daar zijn de Jemenieten te vrijgevochten voor. Veel vaders en echtgenoten laten hun vrouwen en dochters vrij in de keuze voor het dragen van gezichtsbedekking. Meestal kiezen vrouwen er zelf voor. Ze willen namelijk graag anoniem blijven. Zo voelen ze zich veilig. Onderdrukking van vrouwen gebeurt helaas wel, maar er zijn ook veel hoogopgeleide meisjes en vrouwen die een goede baan hebben, of hadden, want nu in de oorlog is alles anders en wordt het land jaren teruggezet in de tijd.”

Hulp

Ondanks de oorlog gaat het leven in Jemen door. Mensen gaan naar de markt en stelletjes trouwen. Toch is er dringend hulp nodig. Meer dan 10.000 mannen, vrouwen en kinderen zijn immers al omgekomen en er is sprake van een grote dreigende hongersnood. Volgens de VN zelfs mogelijk de ernstigste in 100 jaar. 20 miljoen mensen hebben hulp nodig op het gebied van basisbehoeften, dit is bijna de gehele bevolking. Omdat mensen en dus ook journalisten nauwelijks worden toegelaten, is er weinig aandacht voor Jemen. Wat we in Nederland kunnen doen is bidden, aandacht aan deze stille ramp geven en geld doneren aan hulporganisaties. Als we Caroline vragen wat dit met haar doet, zegt ze: “Mijn hart schreeuwt. Kon ik maar in Jemen zijn en helpen.”

Via EO-Metterdaad kan je geld doneren voor hulp in Jemen.

Laat Jemen niet verhongeren! Noodhulp door EO Metterdaad