Eva Logo
13 oktober 2018 in Lijf & leven

'Mijn zoon liegt over zijn rookgedrag'

"Mijn zoon van 17 heeft altijd gezegd niet te gaan roken. Sinds kort verdenk ik hem er echter van dat hij wél rookt. Ik heb zijn kleding besnuffeld en alles wijst erop. Als ik hem ernaar vraag, blijft hij echter hardnekkig ontkennen dat het niet zo is en dat alleen ‘een paar vrienden het doen’. Met een wat ontwijkende blik. Als hij niet rookt tot zijn achttiende, krijgt hij van ons een rijbewijs. Hoe nu verder?"

Fina van de Pol*: "Dit is een aardig dilemma waar je in terecht bent gekomen. Ik begrijp dat je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken, alleen kan ik het niet voor je oplossen.

Op zich is het voorstel of de belofte die je als ouder hebt gedaan prima. Het werkt als een ontmoedigingsbeleid voor je kind om in elk geval op jonge leeftijd te gaan roken. Maar eigenlijk zorg je er zo ook wel een beetje voor dat je kind niet open en eerlijk is over een eventueel vergrijp. Want daar kleven nogal wat consequenties aan. Stel dat hij wel eens rookt (elke dag, alleen bij die bepaalde vrienden of op een feestje), dan kost dat hem al snel een paar duizend euro. Dat kan een rijbewijs immers wel gaan kosten, als je misschien ook nog niet de eerste of tweede keer slaagt.

de onderlinge relatie

Nu is je zoon 17, dus nog aan het puberen denk ik. En dus ook grenzen aan het uitproberen op het gebied van bijvoorbeeld roken, of misschien ook wel op het gebied van liegen, omgaan met (verkeerde) vrienden enzovoorts. Nu heb je eigenlijk als ouder onbedoeld gezorgd voor een groot gewetensconflict tussen jou en je zoon: is hij te vertrouwen of niet? Wat betekent het voor hem, voor jou en jullie relatie dat je hem niet vertrouwt? Je voelt zelf wel dat het niet lekker zit. Maar wat doe je er nu mee?

Ik weet niet wat in jullie geval de beste oplossing is, omdat ik jullie niet ken, niet weet of dit het eerste akkefietje is of dat er vaak iets speelt, hoe zwaar jullie tillen aan altijd open en eerlijk zijn en of je ook begrijpt dat een jongen op weg naar volwassenheid daar zijn weg in zoekt."

Oplossingen

Toch zal ik een paar oplossingen geven, die ik bij elkaar heb verzameld van andere ouders met hetzelfde probleem.

  1. Gewoon geen rijles en je betaalt geen cent.
  2. Vanwege dit probleem stel je je keuze uit tot hij ouder is. Als hij echt rookt, gaat hij dat niet twee jaar stiekem doen.
  3. Je geeft hem het voordeel van de twijfel en laat hem terugbetalen als blijkt dat hij echt rookt of...
  4. Je betaalt een deel, bijvoorbeeld de eerste tien lessen en legt uit waarom.

Ik wens je veel wijsheid en ik adviseer andere ouders om eerst eens goed over de consequenties na te denken als ze met hun kind tot dit soort afspraken komen, want soms kan een positief aanbod negatief werken voor de relatie met je kind.

Meer artikelen lezen over opvoeding? Dat kan hier

 

* Fina van de Pol-Drent

Fina is psycholoog, orthopedagoog, seksuoloog en provocatief coach/therapeut. Zij geeft regelmatig lezingen en workshops, schrijft artikelen en columns en is een van de deskundigen in het panel van de vragenrubriek van de Eva.