Icon--npo Icon--EO Icon--eva Icon--eva-slogan Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Icon--youtube Eva Logo
Sigrid Kaag Adieu God Tijs van den Brink
20 oktober 2018 in Hoofd & hart

‘Op de operatietafel zei ik: ‘Onze lieve Heer, ik aanvaard’

Een D66-politica die de eed aflegt, dat gebeurt niet vaak. Toch heeft geloof altijd een rol gespeeld in het leven van Sigrid Kaag, onze Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. In de 100e aflevering van Adieu God? vertelt ze over haar katholieke opvoeding, haar moeilijke zwangerschappen en haar drive iets voor de ander te willen betekenen. “Mijn keuze is om op vertrouwen te blijven bouwen.”

Al vroeg leert Sigrid Kaag dat het leven kwetsbaar is: haar broertje sterft kort na zijn geboorte en als ze twaalf jaar is, worden haar ouders ziek en belandt ze in een pleeggezin. Aan haar ouders ziet ze dat het geloof rust en steun geeft, het vertrouwen dat God je zoveel geeft als je kunt dragen. “Ze hadden een hoopvolle manier van geloof belijden”, vertelt ze. “Er zat geen angst bij.”

Miskramen

Kinderen krijgen was moeilijk voor Kaag: ze heeft een aantal miskramen en zware zwangerschappen gehad. Een periode van verdriet, angst en vragen. Ze vertelt over haar zoontje, dat door een virus tijdens haar zwangerschap blind en/of doof geboren zou kunnen worden. “Ik lag op de operatietafel, het moest een keizersnee worden – en toen heb ik gezegd: ‘Onze lieve Heer, ik aanvaard.” Uiteindelijk is haar zoon gezond geboren, en kreeg ze in totaal vier gezonde kinderen.

Af en toe een schietgebedje

Kaag beschouwt zichzelf nog steeds als katholiek. “In momenten van twijfel en angst merk ik dat je terugvalt op wat je geleerd hebt. Misschien is dat mijn eigen keuze, mijn eigen fictie. Rationeel is het niet. Mijn keuze is om op vertrouwen te blijven bouwen." Inhoudelijke debatten voert Kaag er niet over – ze is meer van de ‘biddende aard’. “Af en toe een kaarsje, een schietgebedje, een Avé Maria. Wel een beetje lui natuurlijk.”

Belangrijkste waarden

Het gaat Kaag meer om de waarden die ze heeft meegekregen: het beste uit jezelf halen en iets voor de ander betekenen. En die passie loopt als een rode draad door haar politieke carrière. “Samen leven en beleven. In plaats van altijd maar te wijzen op verschillen, te kijken wat ons verbindt. Dat is belangrijk in ons tijdperk.”
 

De rest van de aflevering met Sigrid Kaag is te zien op zondag 21 oktober om 23.45 uur. Deze aflevering van Adieu God? is de 100e aflevering van dit programma. In de nacht van 21 en 22 oktober worden de meest memorabele afleveringen van Adieu God? uitgezonden op NPO 2. Het nieuwe seizoen start op 7 oktober. Terugkijken van de afleveringen kan hier.
 

Tekst: Eline Visscher