Eva Logo
10 oktober 2018 in Uit & thuis

Positief zelfbeeld: een week lang geen make-up

De meeste van ons dragen elke dag wel iets qua make-up. Een beetje mascara, de wenkbrauwen even invullen en je favoriete lippenstift. Maartje Nitrauw van NieuwLicht was heel benieuwd wat het met haar zelfbeeld zou doen als ze een week lang helemaal niks meer op haar gezicht zou dragen. Dat viel haar toch zwaarder dan ze dacht…

Waarom wilde je een week lang geen make-up dragen?

“Voor NieuwLicht waren we bezig met het onderwerp schoonheidsidealen. Ik hou me al langer bezig met body positivity, dat vind ik een interessant thema. Daarom kwam ik samen met een collega op het idee om een week lang onze eigen schoonheidsidealen te onderzoeken en wat voor invloed dat op ons heeft. Voor zo’n korte periode als een week, leek het me het makkelijkst om een week lang geen make-up te dragen. Het is niet zo dat ik volgeplamuurd door het leven ga, maar ik was nog nooit zonder make-up naar m’n werk gegaan.”

Wat gebeurde er met je toen je zonder make-up op je werk verscheen?

“De eerste paar dagen waren heel verfrissend. Ik werd er juist gelukkiger van, omdat ik echt een statement maakte: ‘Ik ben niet afhankelijk van make-up’. Juist doordat ik geen make-up droeg, voelde ik me zelfverzekerder. Ik kreeg verrassend veel positieve reacties, ik had verwacht dat mensen zouden zeggen dat ik er moe uitzag. Dat viel dus heel erg mee. Na een paar dagen sloeg mijn eigen positiviteit om. Elke keer als ik in de spiegel keek, dacht ik: er mist iets, ik ben niet af.”

 

‘Elke keer als ik in de spiegel keek, dacht ik: er mist iets, ik ben niet af’

 

Zat je daarmee? Dat je toch negatiever naar jezelf keek zonder make-up?

“Ik ben de laatste paar jaar veel meer bezig met mijn zelfbeeld, omdat ik een positief voorbeeld voor mijn dochter wil zijn. Bijna elke vrouw checkt zichzelf wel als ze langs een raam of een spiegel of iets dergelijks loopt. Ik ook, maar dan keek ik meestal naar de dingen die ik niet mooi vond. Nu probeer ik elke keer als ik mezelf in een reflectie zie, iets positiefs te zeggen. ‘Wat zit m’n haar vandaag mooi’ of ‘Oh, wat een leuke jas’. Klinkt heel simpel, maar het werkte echt enorm!

Tot ik een paar dagen geen make-up meer droeg. Ik kon geen positieve dingen meer over mezelf verzinnen, het lukte niet meer. Ik voelde me dus alsof ik niet ‘af’ was. Dat vond ik heel naar van mezelf, omdat ik juist zonder make-up ben wie ik ben.”

Links: Maartje zonder make-up. Rechts: Maartje met make-up en roze haar.

Heb je nog vervelende reacties gekregen?

“Een man vroeg aan me: ‘Doe je een experiment of mannen je nog wel willen zonder make-up?’ Ik was geschokt dat hij dat zei. Dat is net als opmerkingen over dat vrouwen alleen maar dansen om mannen te versieren in de kroeg en dat ze make-up gebruiken om zichzelf mooier te maken voor mannen. Maar dat klopt natuurlijk niet. Ik doe het voor mezelf, omdat ik het leuk vind om te doen.

Van vrouwen kreeg ik vaak de reactie: ‘Wauw, dat je dat durft.’ Geen negatieve reactie, maar wel iets waar ik me over verbaasde. Ik kwam er door de reacties achter dat veel vrouwen onzeker zijn zonder make-up. Zij vonden het dapper dat ik dit deed, maar wat zegt dat over ons als vrouwen? Zijn we zelf bang om niet meer mooi gevonden te worden zonder make-up? Dat is wel iets om over na te denken.”

Hoe voelde je je toen je weer make-up op mocht?

“Toen ik weer voor het eerst met make-up over straat liep, voelde het echt alsof ik opviel, meer uitgesproken. Tegelijkertijd voelde het als verraad aan mezelf dat ik daar blij mee was. Ik ben eigenlijk teleurgesteld dat ik me meer als mezelf voel mét make-up. Ik had juist gehoopt dat ik mezelf positiever had gezien zonder van alles op m’n gezicht. Het heeft me in ieder geval bewust gemaakt van de invloed van make-up en wat dat met mij doet.”

Lees hier meer over Maartje haar challenge en hoe haar collega Jonathan een week leefde als ‘fitboy’.