Eva Logo
stille tijd met je man Carianne Ros
3 oktober 2018 in Geloof

Samen stille tijd houden, hoe doe je dat eigenlijk?

Als je een gelovige partner hebt, is het natuurlijk geweldig als je samen ook stille tijd met God kunt doorbrengen. Toch is dat niet altijd eenvoudig. Hoe pak je het aan?

God houdt van goede huwelijken! En Hij wil heel graag de lijm zijn in liefdevolle relaties. Niet voor niets is een Bijbeltekst die vaak bij huwelijken wordt voorgelezen: ‘Een koord dat uit drie strengen is gevlochten, is niet snel stuk te trekken’ (Prediker 4:12b). En dus is het belangrijk om samen stille tijd door te brengen met God.

Harmonieuzer en liefdevoller

Ik heb in mijn coachpraktijk vaak gezien dat stellen (met relatieproblemen) die er bewust tijd voor maakten om samen te bidden en Gods Woord te bestuderen, na verloop van tijd een stuk harmonieuzer en liefdevoller met elkaar omgingen dan stellen die dat niet deden.

Wil jij dat ook? Zo kun je samen stille tijd houden:
 

1. Bid voor jullie stille tijd samen

Zoals je je werk of een belangrijke afspraak biddend kunt voorbereiden, zo kun je ook jullie stille tijd samen biddend voorbereiden. Bid dat God jullie harten zal openen en dat de heilige Geest jullie beiden een brandend verlangen zal geven om Hem te zoeken. Bid dat jullie ogen en harten open zullen gaan voor datgene wat God aan jullie wil leren of geven. En bid dat het samen God zoeken jullie huwelijk zal versterken.

Liefdevolle daden

Wanneer jij bewust bidt voor jullie stille tijd, zul je die tijd samen bewuster beleven. Vraag God om je zóveel liefde te geven voor je man, dat hij verschil zal merken in het feit dat jij zelf ook tijd doorbrengt met God. Jouw liefdevolle daden zullen meer liefde en verlangen in je man aanwakkeren dan je soms door hebt!
 

2. Zie jullie stille tijd met God als liefdestijd

Je kunt natuurlijk elke avond even bidden met elkaar (wat zeker ook belangrijk is om te doen), maar samen bewust stille tijd houden is nóg kostbaarder. Tijd maken voor God zal je huwelijk echt verbeteren en jullie naar Gods wil veranderen. Als je stille tijd samen ziet als liefdestijd, voel je beter hoe waardevol deze tijd is die jullie samen doorbrengen. Dus: maak er een feestje van!

Open haard

Zorg dat jullie ongestoord samen kunnen zijn, trek een lekker wijntje open of zet een kop thee en zorg ervoor dat je daar iets lekkers bij serveert. Doe de open haard aan (daar wordt het nu wel weer tijd voor…) of steek kaarsjes aan en maak er gewoon echt iets gezelligs van. Het belangrijkste is dat jullie het niet als ‘oh-ja-dit-moet-ook-nog-gebeuren-plicht’ zien, maar als tijd die je bewust met het belangrijkste doel van je leven doorbrengt, namelijk: heb God lief boven alles en je naaste als jezelf.
 

3. Kies een thema en ga daarmee aan de slag

Je kunt natuurlijk gewoon een Bijbelboek erbij pakken en daar telkens stukjes uit lezen met elkaar. Maar het is ook leuk als jullie samen een bepaald thema uitkiezen waar jullie graag aan zouden willen werken. Dit kunnen thema’s zijn die met het huwelijk te maken hebben zoals ‘hoe kun je elkaar in liefde dienen?’ of ‘wat leert de Bijbel ons over seks?’. Maar het kunnen ook thema’s zijn die te maken hebben met jullie kinderen ‘hoe voeden we onze kinderen in liefde op?’ of met de omgeving ‘hoe kunnen wij rentmeesters zijn in de buurt waar we wonen?’. Bid dat de heilige Geest jullie een thema zal geven waarvan Hij denkt dat het op dit moment goed is om samen aan te werken. En vooral: geniet ervan om de uitwerking van Gods Woord in jullie leven samen te zien!
 

Een tijdje geleden deed het platform ZijLacht onderzoek naar stille tijd. Conclusie: we leggen de lat te hoog. Lees hier meer over het onderzoek.