Eva Logo
samen bidden samen bijbellezen met je man
10 oktober 2018 in Geloof

Stille tijd samen met je partner: hoe maak je er tijd voor vrij?

Jullie hadden het je zó voorgenomen: deze week zou het er écht van komen om samen stille tijd te houden… Maar zoals iedere keer kwam er wéér wat tussen. Het verlangen is er wel. En jullie hebben het ook ingepland in de agenda’s. Maar de realiteit lijkt weerbarstig te zijn. Help! We willen gewoon samen bídden, hoe moeilijk kan het zijn?

Zo zorg je ervoor dat je samen stille tijd kunt houden:

1. Besef dat deze afspraak net zo belangrijk is als alle andere afspraken

Hoe kan het toch dat ‘belangrijke afspraken’ met je gezin of met God vaak minder belangrijk lijken te zijn dan willekeurige werk- of kerkafspraken? Als jij graag stille tijd wilt hebben met je partner, dan is het allereerst belangrijk dat jullie beiden beseffen dat je deze afspraak NIET kunt verzetten. Tenzij het natuurlijk om een levensbedreigende situatie gaat waar je écht op moet reageren. Een belangrijke vergadering van je werk zeg je toch ook niet zomaar af? Punt is natuurlijk wel dat beiden partners het besef moeten hebben dat het samen bidden en bijbel lezen cruciaal is voor een goed, gelukkig en gezond huwelijk. Wil je dat hebben? Zoek dan eerst Gods koninkrijk en zijn gerechtigheid en de rest zal u bovendien gegeven worden…

2. Negeer stoorzenders tijdens je stille tijd

Net zoals je niet gestoord kunt worden als je een belangrijke werkafspraak hebt, is het ook van belang dat je alle mogelijke stoorzenders uitzet, die jullie stille tijd zouden kunnen verstoren. Zet je telefoon op stil en negeer de deurbel. Als jullie nog kleine kinderen hebben, dan is het van belang dat jullie:

  1. Een oppas regelen en buitenshuis jullie stille tijd houden
  2. Dat je je kind(eren) gewoon mee laat doen, of
  3. Dat jullie een tijdstip plannen waarop de kinderen weg zijn (naar school of naar een sport).

De duivel wil niets liever dan zorgen voor afleiding, omdat hij weet hoeveel kracht ervanuit gaat als ‘twee of drie mensen samenkomen in Jezus’ naam’. Laat je die kostbare stille tijd niet afnemen!

3. Voel je niet schuldig, maar geniet van wat wél haalbaar is

En als het er toch niet van kwam om samen stille tijd te houden, voel je dan niet schuldig, maar spreek gewoon een nieuwe tijd af met elkaar. Of lees beiden een bepaalde bijbeltekst en bespreek dat ’s avonds aan tafel (met de kinderen erbij) of gezellig bij de koffie of een glaasje wijn. Of app elkaar een gebed als je even pauze hebt op je werk. Als het even kan is het mooi als jullie in elk geval de dag kunnen afsluiten met samen bidden. Als je dat ‘standaard’ doet en ontdekt hoeveel zegen het geeft, dan wordt het vanzelf een gewoonte waar je nooit meer vanaf wilt!

Lees nog meer tips: Samen stille tijd houden, hoe doe je dat?