Eva Logo
16 oktober 2018 in Hoofd & hart

Van geven aan anderen word je gelukkig

Het geven van een cadeau maakt gelukkig, blijkt uit onderzoek. Ook het doneren van geld aan een concreet goed doel doet wonderen voor je gemoedstoestand.

Onze eerste reactie is om geld voor onszelf te houden. Dus hoe zit dat met het geven van een groot cadeau aan een ander? Onderzoek laat zien dat we dat geld absoluut niet voor onszelf moeten houden als we op zoek zijn naar meer geluk, blijkt uit een artikel dat Ap Dijksterhuis schreef voor Psychologie Magazine.

Voorwaarde is dat de gift vrijwillig is

In een onderzoek kregen studenten op de Universiteit van British Columbia in Vancouver vijf of twintig dollar. De ene helft werd gevraagd iets voor zichzelf te kopen, de andere helft iets voor een goede vriend of vriendin. Een grote meerderheid gaf van tevoren aan te denken dat mensen gelukkiger werden van een cadeautje voor zichzelf. ’s Avonds werden de deelnemers gebeld met de vraag hoe gelukkig ze waren. De studenten die iets hadden gekocht voor een ander, waren gelukkiger dan de studenten die iets voor zichzelf hadden gekocht.

Beloningscentrum

We denken dus altijd in eerste instantie dat we beter iets voor onszelf kunnen kopen, want daar worden we gelukkiger van. Maar uiteindelijk blijkt het tegenovergestelde. Voorwaarde is wel dat onze gift vrijwillig is. Onderzoekers Elizabeth Dunn en Michael Norton gaven honderd dollar aan elk van de deelnemers van hun onderzoek. Met een hersenscanner werd getoond dat het beloningscentrum in het brein sterker werd geactiveerd bij deelnemers die vrijwillig een deel van hun geld doneerden. De deelnemers die gedwongen werden door de onderzoekers om een deel van hun geld weg te geven, hadden dat veel minder.

Concreet

Het doneren van geld maakt dus gelukkig. Geven is echter meer belonend als je contact kunt maken met degene die je helpt en als de hulp heel concreet is. Geld doneren aan ‘arme kinderen’ is veel minder concreet dan ‘een kind in een opvangkamp in Oost-Congo helpen met de aankoop van een matras, een deken en medicijnen tegen malaria’.

Geld maakt dus wel degelijk gelukkig. Als je tenminste een deel van dat geld weg wilt geven. Daar maak je niet alleen jezelf gelukkig mee, maar ook een ander.

Bron: Psychologie Magazine
 

Direct in de praktijk brengen? Lees hier in een artikel van EO-Metterdaad wat je kunt doen voor mensen die honger lijden in Jemen.