Eva Logo
17 oktober 2018 in Uit & thuis

Verhuisd? Zo burger je snel in in je nieuwe woonplaats!

Je bent net verhuisd. De verhuizing is achter de rug en je nieuwe huis is heerlijk. Maar we vallen toch even met de deur in je nieuwe huis: hoe bouw je een nieuw sociaal netwerk op in je nieuwe woonplaats?

Beter een goede buur…

Een nieuw huis betekent ook nieuwe buren. Hoe krijg je hier goed contact mee? Een simpele eerste stap is om je even voor te stellen. Dit kan door even aan te bellen, maar een briefje door deur gooien werkt vaak ook goed. Dit kun je ook makkelijk bij de andere huizen in je straatje doen. Vertel kort wie je bent en bijvoorbeeld wat je hobby’s zijn. Zo hebben je buren ook een aanknooppunt om even een praatje te maken als jullie elkaar tegen het lijf lopen. Je kunt je buren ook vragen of er een buurtwhatsappgroep is. Als er iets georganiseerd wordt voor je buurt, wordt dit tegenwoordig vaak via deze weg gecommuniceerd. En een buurtborrel of koffiemomentje is natuurlijk ook een handig kennismakingsmoment.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is natuurlijk altijd goed om te doen, maar het is ook nog eens een handige manier om je nieuwe omgeving te leren kennen. Je gaat vaak letterlijk de buurt in en komt in contact met medebewoners uit je nieuwe woonplaats. Zoek werk dat jij leuk vindt en dat aansluit bij je interesses. Misschien zoekt een plaatselijk buurtmuseum nog vrijwilligers. Of kun je kinderen voorlezen of taalles geven aan statushouders. Kijk bijvoorbeeld eens via Tijd Voor Actie of er een vrijwilligersnetwerk in jouw nieuwe plaats actief is. Hierlangs kun je makkelijk vrijwilligerswerk vinden dat bij jou past.

Sluit je aan bij een vereniging

Met iemand praten gaat makkelijker als je iets gemeenschappelijks hebt. Je kan je bij een club of vereniging aansluiten die bij jouw hobby’s of interesses past. Houd je erg van lezen? Ga bij een leesclub! Of misschien is een kookclub, breiclub of dansvereniging wel wat voor jou. Zo zit je samen bij mensen met dezelfde hobby. Dat kletst wel zo makkelijk. Als je iets voor kortere duur zoekt, kan een cursus of workshop ook handig zijn.

Ga bij een kring in je kerk

Waarschijnlijk ga je ook naar een andere kerk nu je verhuisd bent. Probeer wat te connecten met mensen uit je gemeente. Als je lid bent geworden, kan dit via je wijk of kring. Deze mensen zie je vaak wat vaker tijdens een bijbelstudie of koffiemiddag. Maak hier gebruik van! Het is fijn om een paar bekende gezichten in je nieuwe gemeente te hebben. Lees hier hoe je makkelijk aansluiting kunt vinden in jouw gemeente. 

Sta open voor anderen

Inburgeren in je nieuwe omgeving kost tijd en energie. Ben je bereid te investeren in je nieuwe contacten? Sta je open voor nieuwe mensen? Luister je naar de verhalen van anderen en oordeel je niet te snel? En durf jij jezelf ook open te stellen voor anderen? Als je dit doet, is contact leggen vaak net wat makkelijker. Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde: het kan zijn dat je heel makkelijk contacten maakt, maar het kan ook zijn dat dit wat meer tijd kost. Ook heeft de één veel mensen om zich heen nodig, terwijl de ander juist geniet van een paar hechte vrienden. Dit heeft te maken met extraversie en introversie. Lees hier meer over introversie. Succes!