Eva Logo
vruchtbaarheid voeding stimuleren
19 oktober 2018 in Lijf & leven

Word je vruchtbaarder door gezond eten?

Het verbeteren van voedingsgewoontes en het gebruik van voedingssupplementen lijkt positief effect te hebben bij stellen die verminderd vruchtbaar zijn. Onlangs deden acht paren, die er eerder met medische behandelingen niet in waren geslaagd zwanger te worden, mee met een dergelijk experiment.

De acht stellen volgden het Pre-Conceptie Plan van Pre-Pregnant. Ze verbeterden hun voeding, gebruikten voedingssupplementen en kregen begeleiding van professionals. Vervolgens werden zes van de acht koppels zwanger. De eerste vier baby's zijn inmiddels geboren. De voedingssupplementen die in dit traject werden gebruikt, waren wetenschappelijk onderzocht. Omdat ze voedingsstoffen bevatten die veel goeds doen voor de gezondheid, had dit positief effect op de gezondheid van zaadcellen en eicellen.

Juist voor christenen met medisch-ethische bezwaren

Jorien Ouweneel is vanuit haar praktijk Mijn leven is ok coach voor stellen die ongewenst kinderloos zijn. Zij is voorzichtig positief over de trend: “Er is de laatste tijd veel meer aandacht voor het effect van voeding en leefstijl op vruchtbaarheid. Ik vind dat heel goed en denk ook dat dit heel erg onderbelicht is gebleven. Juist dit soort methodes kunnen een mooie en natuurlijke tegenhanger zijn ten opzichte van de hele medische wetenschap en mallemolen waarin mensen soms (te snel) terecht komen. Juist ook voor christenen die medisch-ethische bezwaren hebben tegen de gangbare vruchtbaarheidsbehandelingen." 

'Pas op dat je het niet veralgemeniseert'

"Ik weet niet hoe groot en grondig dit onderzoek met deze (opzienbare) resultaten is uitgevoerd en wat de condities waren van de stellen die mee hebben gewerkt aan het onderzoek. Dit soort methodes werkt vaak als er sprake is van (onverklaarbare) subfertiliteit, dus er is nog niet onomstotelijk sprake van infertiliteit bij een of beide partners. Als er wel sprake is van infertiliteit dan zijn dit soort methodes vaak minder effectief. Ik vind het dus goed dat hier meer aandacht voor is, en denk zeker dat er voor sommige mensen resultaat mee te behalen valt. Maar je moet er wel mee oppassen om het te veralgemeniseren."

'Alcohol en roken beïnvloeden de zaadcellen'

Geralde Boogaard-Colli is Care for Women specialist. Ze specialiseert zich in Vrouw & Hormonenzorg. “Ik ben blij dat hier aandacht voor is. Ongewenst kinderloos zijn is een groot stil verdriet waar moeilijk over gesproken wordt en waar echtparen soms pijnlijk mee geconfronteerd worden door hun omgeving.  Daarnaast leven we in een behoorlijk gemedicaliseerde samenleving waar voeding en lifestyle te weinig aandacht krijgen.

Daarom is het goed dat een grotere groep van specialisten uit onder andere het reguliere veld aandacht heeft voor voeding en lifestyle om vruchtbaarheid te bevorderen. Als Care for Women specialisten zijn we hier al langere tijd mee bezig en stellen zijn welkom op het pre-conceptie spreekuur.

Afhankelijk van de zegen van God

Als christen hebben we de plicht om goed voor ons lichaam te zorgen. We moeten bewust omgaan met voeding, kleding, en bijvoorbeeld wat we op onze huid smeren. Het is goed om als echtpaar samen in gesprek te gaan als er een kinderwens is, want het gaat niet alleen om de vrouw. Als man ben je ook van grote invloed. Alcohol en roken beïnvloeden onder andere de kwaliteit van de zaadcellen.

Het Pre-Conceptie Plan kende ik nog niet. De supplementen die geslikt worden zijn stevig aan de prijs, maar in verhouding tot het medische circuit valt dat weer heel erg mee. We kunnen dus op natuurlijke wijze meer dan we beseffen. Maar dit is allemaal mogelijk omdat we leven in de afhankelijkheid van de zegen van God.”

Wel of niet in de medische mallemolen stappen? Veel stellen voor wie vruchtbaarheid geen vanzelfsprekendheid is, worstelen hiermee. In dit artikel geeft Jorien Ouweneel tips die helpen bij het maken van een keuze.