Eva Logo
14 november 2018 in Liefde & Relatie

Belinda's buurvrouwen sprongen voor haar in de bres!

De Twentse Belinda is enorm dankbaar voor haar buurvrouwen. De een hielp bij haar bevalling. De ander stond meteen voor haar klaar om de kaaswinkel van haar en haar man open te houden toen haar man een ernstig ongeluk had gehad.

Op 2 september 2005 is het opeens zover. De hoogzwangere Belinda staat op het punt van bevallen en ze belt buurvrouw Bertine op met de vraag of ze haar dochtertje even komt ophalen. Belinda: “Bertine zou op Naomi passen als het zover was.” Ondertussen is Eduard, Belinda’s man, nog niet thuis. Hij is vrachtwagenchauffeur en rijdt nog in het westen van het land. “Ik had hem natuurlijk wel gebeld, maar het ging allemaal heel snel.’” 

 

‘Mijn man was bij de brug bij Deventer toen Collin geboren werd’

 

“Toen de verloskundige kwam, kon het persen al meteen beginnen. Bertine was erbij.” Eduard is uiteindelijk net een half uur te laat thuis om de geboorte van zijn zoon mee te maken, hij is bij de brug bij Deventer wanneer Collin ter wereld komt. “Het is natuurlijk jammer dat hij er niet bij kon zijn. Wel fijn dat iemand anders er wel was. Maar Collin is binnen twee uur geboren, bij de geboorte van onze dochter was hij er gelukkig wel bij.” Tussen Bertine en Belinda ontstaat een hechte vriendschap. 

Vuurwerkongeluk

Dan slaat in 2015 het noodlot toe. Eduard is net vol enthousiasme een kaaswinkel begonnen, als hij een ernstig ongeluk krijgt. Belinda: “In 2014 waren we een eigen zaak begonnen. Maar op Oudejaarsdag 2015 kreeg Eduard een vuurwerkongeluk. Het was echt kantje boord.” Het gaat niet goed met Eduard, hij ligt in coma en kan vijf dagen lang niets zien. Ook mist hij een aantal vingers en zijn zijn handen beschadigd. “We hoorden dat het twee jaar zou duren tot hij weer op de been zou zijn. Toen kwam buurvrouw Klariska om de hoek kijken. Ze heeft vroeger op een kaasafdeling gewerkt en zei tegen ons: ‘Bertine en ik willen graag helpen, maar we weten niet hoe. We willen eigenlijk graag jullie zaak openhouden.’” De buurvrouwen zijn een geschenk uit de hemel voor Belinda en haar man.

Buurvrouwen: ‘We willen graag de kaaszaak overnemen’

“Die zaak was echt de droom van mijn man. Zelf was ik veel te emotioneel en kon ik het er niet bij hebben. Maar als je de winkel dichtdoet en een halfjaar later opent, kun je opnieuw beginnen.” Meteen na Nieuwsjaardag komen de buurvrouwen bij Belinda. Samen met een grote groep vrijwilligers houden ze de kaaszaak open. “Klariska en Bertine waren hierin echt de spil. Ze gaven anderen aanwijzingen en openden en sloten de winkel elke dag. Vooral Klariska wilde dit heel graag doen.” De vrouwen nemen de winkel acht maanden lang over. Dit doen ze naast hun eigen werk en gezin. Langzaamaan gaat het beter met Eduard en Belinda. Nu kan Eduard met lenzen zelfs weer 80 tot 100% zien. Belinda: “Dat is gewoon heel bijzonder.” Belinda en Eduard kunnen zich nu weer volledig op de zaak richten. “De zaak is er nu nog en dat is echt te danken aan Bertine en Klariska.”

Naoberschap

Belinda: “Hier in Twente hebben we het altijd over naoberschap en dit is daar wel echt een puik voorbeeld van. Naoberschap is de burenvriendschap, de burenliefde die je met elkaar hebt. Op deze manier elkaar hulp geven, dat gebeurt niet overal. En wat Bertine en Klariska, mijn buurvrouwen, voor ons gedaan hebben, kunnen we nooit terug doen. Ze zeggen altijd: ‘Dat hoeft ook niet.’ En of het nu om zoiets groots gaat of om gewoon een kopje suiker lenen, we kunnen altijd bij ze terecht. En als er bij hen bijvoorbeeld ziekte is, kunnen ze altijd bij ons terecht!”

Lees ook het verhaal van Tamara en Louisa. Zij veranderden van buurmeisjes in hechte vriendinnen.