Eva Logo
15 november 2018 in Liefde & Relatie

Bijzondere vriendschap: juf Tirza en leerling Klaske

Tirza was nog maar 19 toen ze voor de klas stond. Maar ze maakte een geweldige indruk op leerling Klaske. Ongeveer twintig jaar later hebben ze een bijzondere vriendschap.

Klaske: “Als dertiger begon mijn zoektocht naar mezelf. Ik zat niet zo lekker in mijn vel en was mezelf een beetje kwijtgeraakt. Wie ben ik nou echt? Wat wil ik nou? Dat waren de vragen waar ik mee rondliep. Ergens was ik op zoek naar het kleine meisje in mezelf.

Het maakte mij nieuwsgierig naar hoe ik als kind was. Tirza is mijn juf geweest toen ik een jaar of 9 à 10 was. Ik vond haar een fantastische juf en had het gevoel dat zij mij echt zag zoals ik was. Als ik bij een iemand op school het vertrouwen voelde, dan was dat bij Tirza. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik weer contact met haar heb opgenomen. Ik stuurde haar via Facebook een berichtje en toen hebben we bij mij thuis afgesproken.”

Juf & leerling 

Tirza: “Klaske viel mij als leerling juist op omdat ze niet opviel. Ze was een beetje het stille meisje.” 

Klaske: “Ik lag wel goed in de groep, maar was soms ook erg op mezelf. Ik was een enorme dromer, een beetje afwezig. Nog steeds kan ik af en toe in mijn eigen wereld zitten, maar ik wil nu meer in het hier en nu leven. Ik leer steeds meer om beter in mijn lijf te zitten en iets minder in mijn hoofd.”

Tirza: “Ik was 19 toen ik Klaske leerde kennen als meisje van negen. Maar op een gegeven moment valt die juf-leerling relatie gewoon weg. Je ziet nu ook een volwassen vrouw tegenover je zitten. Het voelde eigenlijk gelijkwaardig.”  

De eerste ontmoeting

Klaske: “Toen ik had afgesproken met Tirza, voelde ik wel een lichte spanning. Ik wist niet wat ik kon verwachten. Maar vanaf het moment dat we samen aan tafel zaten, voelde het heel vertrouwd. Het voelde een beetje als thuiskomen bij elkaar.” 

'Door het gesprek vielen bepaalde muren ook weg'

Tirza: “Ik denk dat die eerste ontmoeting toch wel heel bijzonder is geweest. Door het gesprek vielen bepaalde muren ook weg. We hebben een heel emotioneel gesprek gehad, waarin Klaske aangaf waar ze mee worstelde. Ik kon er voor haar zijn door een luisterend oor te bieden. Dit was een heel bijzonder moment.”

Fan van Terschelling

Tirza: “Ik herken mezelf in haar en zij herkent zich in mij. We hebben veel overeenkomsten als persoon, maar ook in dingen waar we tegenaan lopen of interesses. Bijvoorbeeld hoe we over het onderwijs denken of onze voorliefde voor Terschelling.”

Klaske: ”We zijn beiden fan van de rust die dat eiland biedt.”

Bijzondere vriendschap 

Klaske: “Ik heb in februari dit jaar contact gelegd met Tirza, dus het is eigenlijk nog maar heel kort geleden. Maar dat maakt dit juiste een bijzondere vriendschap. Ik heb het gevoel dat ik haar al jaren ken. Ik weet dat ik me niet anders voor hoef te doen dan ik ben. Tirza accepteert mij volledig. Het is heel kort, maar nu al zo waardevol.”

'Zij zet me aan het denken, waardoor mijn geloof weer wordt verdiept'

Tirza: “Ik vind het ook heel fijn om mijn geloof met Klaske te bespreken. Ze is heel geïnteresseerd en dat vind ik heel leuk. Klaske komt wel uit een gelovig nest, maar ze heeft er minder mee gedaan. Ik ben belijdend christen. Ik ga naar de kerk en lees veel uit de Bijbel. Dat is een verschil met Klaske, maar je krijgt daardoor ook juist hele mooie gesprekken. Zij zet me aan het denken, waardoor mijn geloof weer wordt verdiept.”

Inspiratie

Klaske: “We werken beiden in het onderwijs. Tirza inspireert mij op de manier hoe ze naar een kind kijkt. Ze kijkt niet naar de lesmethodes en leerstof, maar naar het kind zelf. 

Ik schrijf momenteel een boek over het onderwijs. Daarvoor wilde ik heel graag Tirza interviewen, omdat ik denk dat zij weet wat het onderwijs nodig heeft. Dat interview heeft ons ook weer dichter bij elkaar gebracht.”

Tirza: “Ik vind dat leerkrachten zich ervan bewust van moeten zijn dat je veel effect kan hebben op een kind.  Zonder dat ik het door had, betekende ik veel voor Klaske, dat raakt mij.”

Klaske: “Tirza was toen mijn favoriete juf, maar ik snap nu nog steeds heel goed waarom ze mijn favoriete juf was. Ze is een heel fijn mens!”

Van 9-11 en van 16-18 november vindt Eva's Vriendinnenweekend plaats, met het thema: 'In de voetsporen van Ruth.' Ruth betekent 'vriendin'. Rond deze periode delen we veel inspirerende interviews en artikelen rondom vriendschap. Bijvoorbeeld over vrouwen met een bijzondere vriendschap.

Lees hier het verhaal van Susanne en Susanne. Zij delen al bijna 50 jaar een bijzondere vriendschap.