Eva Logo
Bad habits, holy orders
5 december 2018 in Geloof

'Deze week ben ik bruid van Christus'

Ze is op haar 29e al een paar jaar actief in het klooster. Zuster Hannah vond haar roeping bij de zusters Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus, een klooster in Vogelenzang. Aanstaande vrijdag zal zij de bruid van Christus worden als ze haar eerste professie gaat belijden. “Ik wil mijn hele leven aan Hem geven, daar heb ik bewust voor gekozen.”

Hoe bent u ertoe gekomen om bij het klooster te gaan?

“Ik kom uit een gelovig gezin; we gingen altijd naar de evangelische gemeente. Via de vader van een vriendin werd ik uitgenodigd om bij een koor te komen in een Katholieke kerk. Uiteindelijk ging ik mee en toen ben ik blijven plakken. Ik begon het steeds mooier te vinden en ik besloot katholiek te worden. Toch was ik steeds op zoek naar meer, ik wilde meer en meer voor God doen.
Door Jong Katholiek, een katholieke jongerenorganisatie, werden jongerenweekenden georganiseerd. Ze hadden daar gespreksgroepjes met een groepsleider. Eén van die leiders was een zuster en ik dacht: wat lijkt het me interessant om bij haar in het groepje te zitten. En wat bleek? Ik zat bij haar in het groepje: zuster Elvira Maria, moeder-overste van het klooster in Vogelenzang, Casa Carmeli. Zij sprak vol vuur over het kloosterleven, ik raakte erdoor geïntrigeerd. Na een jaar heb ik contact met haar opgenomen, het liet me niet los. Ik vond het ook heel eng, ik zou m’n baan moeten opzeggen en ik had geen idee hoe mijn ouders zouden reageren op mijn voornemen. Toch heb ik de stap gezet en ik werd met open armen ontvangen door Elvira Maria. Ik voelde me thuis in het klooster in Vogelenzang, ik voelde me compleet.”

Wat is het proces dat u moet doorlopen om zuster te worden?

“Eerst ben je kandidaat, je bent geïnteresseerd. Als je besluit dat dit echt iets voor jou is, dan word je postulant, je treedt in. We noemen dat de ‘verkeringstijd’; je bent nog geen zuster, maar je deelt wel hetzelfde leven als de zusters. Na de verkering ga je je verloven: je wordt novice. Je krijgt dan de habijt en de witte sluier. Je krijgt dan ook een nieuwe naam en je wordt zuster in opleiding. Dat ben ik nu, mijn nieuwe naam is Hannah. Volgende week vrijdag kom ik bij de volgende fase: de bruiloft, oftewel de eerste professie. Dan ga ik de geloftes van kuisheid, armoede en gehoorzaamheid afleggen. Ik krijg dan een zwarte sluier, de rozenkrans en het kruis. De geloftes leg je af voor een jaar en je hernieuwt ze vijf keer. De vijfde keer is de eeuwige gelofte. Na vijf jaar heb ik alles dus doorlopen.”

U mag geen man nu u zuster bent?

“Nee. We zien dit echt als een huwelijk met Jezus. Je bent bruid van Christus. We hebben als broeder of zuster geen relatie met iemand, omdat we al een relatie hebben met Hem. Dat is onderdeel van de keuze die je maakt. Je wilt je hele leven aan Hem geven en daar heb je niet nog een relatie bij nodig. Het aardse huwelijk is ook een roeping, het is ontzettend mooi, maar in een huwelijk geef je een deel van jezelf aan je partner en een deel aan God. Dat is ook hoe God het heeft bedacht. Alleen willen wij ons hele wezen aan Hem geven, daar hebben we bewust voor gekozen in het klooster.”

Hoe ziet een dag in het klooster eruit?

“Om 6 uur beginnen we met gebed, Psalmen en Bijbelteksten. Daarna komt een halfuurtje meditatie. Je bent dan een halfuur stil om je gedachten bij Hem te brengen. Daarna ontbijten we en beginnen we met onze taken. Ik ga de kapel voorbereiden voor de mis, die daarna volgt. Na de mis ga ik helpen in de keuken en ik doe ook wat administratieve dingen.
’s Middags hebben we middaggebed en lunch. Daarna hebben we les, bijvoorbeeld zangles in Gregoriaanse zang of kerkgeschiedenis, of we hebben wat vrije tijd. Om 5 uur is er weer gebed en meditatie, waarna we gaan avondeten. Na het avondeten gaan we bezig met onze apostolaten. Wij hebben appartementen voor ouderen bij ons klooster en wij nemen de mantelzorg op ons.

'Hadden we maar eens een saaie dag'

’s Avonds helpen we hen om naar bed te gaan. Daarna hebben we nog recreatie, dan zijn we even samen met de zusters. We kijken samen het nieuws of doen een spelletje, we bidden een dagsluiting en dan is het weer tijd om naar bed te gaan.
Geen dag is ook hetzelfde door alle taken die we mogen uitvoeren. Mensen denken vaak dat het leven in een klooster saai is. We maken weleens een grapje tegen elkaar: ‘Hadden we maar eens een saaie dag.’”

Hoe brengt het klooster u dichterbij God?

“Ik vind het heel fijn dat je elk moment even naar de kapel kunt lopen om een momentje te nemen. Ik heb het idee dat mijn relatie met Jezus veel constanter is geworden. Vroeger ging ik wel eens naar evenementen en dan voelde ik me heel dichtbij God. Maar dan ging ik weer naar m’n werk en dan was alles weer weggezakt. Nu voel ik God altijd bij me in de buurt, alsof Hij over m’n schouder heen kijkt.
Je wisselt al je taken af met gebed. Je neemt het gebed mee naar de mensen en de mensen mee naar het gebed. Zo sta je in constante verbinding met God, terwijl je gewoon je dagelijkse dingen aan het doen bent. Dat is het mooie aan hier zijn.
De retraite is ook een heel mooie manier om dichterbij God te komen. Je doet het even wat rustiger aan in een retraite. Je bent de hele dag zoveel mogelijk stil. Het is ter intensivering van je relatie met Jezus. Echt even stilstaan, bij Hem zijn en de relatie verdiepen. Het is een intense, maar mooie periode. Dat mag ik nu ook weer een week doen, precies een week voordat ik vrijdag mijn eerste professie ga doen. Daar kijk ik erg naar uit: ik mag eindelijk aan mijn bruiloft met Jezus beginnen.”

Het nieuwe EO-programma Bad Habits, Holy Orders is opgenomen in Casa Carmeli in Vogelenzang. Hierin gaan vijf hippe jonge vrouwen het klooster in, waar ze het moeten stellen zonder sigaretten, alcohol, mannen en smartphones. Bekijk elke dinsdag een nieuwe aflevering om 20:25 op NPO 3.