Eva Logo
11 november 2018 in Lijf & leven

Dilemma: Sint-Maarten met een glutenallergie

Lichtjes, snoepjes en liedjes. Sint-Maarten is een gezellig feest. Maar wat nou als je kind coeliakie heeft en snoepen helemaal geen goed idee is? Tjitske Geertsema kan erover meepraten.

“Mijn tweede zoon heeft een jaar lang met buikpijn rondgelopen,” vertelt Tjitske. “Later bleek het coeliakie te zijn. Toen we lieten testen van wie hij het gen had, bleek ik het ook te hebben. Voorheen werd er altijd tegen mij gezegd dat ik het prikkelbaar darmsyndroom had.”

Als je coeliakie hebt, kan je niet zomaar alle soorten snoep eten. Wanneer je dat wel doet, zorgt dat voor extreme buikpijn, en op termijn beschadiging van het slijmvlies van je dunne darm. Toch weerhoudt dat de familie van Tjitske niet om Sint-Maarten te vieren.

Sint-Maarten is een vader- en kind-ding

 “Bij ons is Sint-Maarten echt een vader- en kind-ding. Alle vaders gaan met hun kinderen langs de deuren. Wij wonen aan een buitenweg, dus dan gaan alle kinderen in een busje met hun vader naar het dorp. Ik mag niet mee. Ik moet achter het raam wachten tot ze terugkomen,” zegt Tjitske lachend. “Mijn man is erbij en mijn zonen eten alleen wat mijn man goedkeurt. Dat vinden ze prima!”

Sint-Maarten met een glutenallergie

“Ik heb vier kinderen, die allemaal snoep krijgen aan de deuren. We hebben de afspraak dat we alles in een grote doos doen. Aan het eind sorteer ik dan al het snoep en maak ik bakjes met glutenvrij snoep en normaal snoep.” Glutenvrij snoep hoeft overigens niet altijd bijzonder te zijn. “Veel zakjes van Haribo kun je gewoon eten en Snickers ook. Het komt ook wel voor dat mensen speciaal glutenvrij snoep geven, omdat ze weten dat twee van mijn kinderen coeliakie hebben.”

Bij Tjitske is het dilemma 'Sint-Maarten met een glutenallergie'  niet zo groot. “Je moet gewoon makkelijk denken en het niet moeilijker maken dan het is. Ieder kind heeft weleens buikpijn. Ik vind dat mijn kinderen op zo’n avond lekker mogen snoepen.”

Nog niet uitgesnoept? Lees dan hier 12 originele redenen om een feestje te vieren.