Eva Logo
Dressember jurk december slavernij
27 november 2018 in Uit & thuis

Dressember: elke dag een jurk aan tegen slavernij

Eén op de 185 mensen ter wereld is slachtoffer van moderne slavernij. Eline Guettard doet sinds vorig jaar mee met het initiatief Dressember, waarin vrouwen elke dag van de maand december een jurk aandoen om aandacht te vragen voor dit thema. Het geld dat ze daarmee ophalen, wordt gebruikt om slavernij in derdewereldlanden tegen te gaan. “Die mensen moeten elke dag kiezen voor iets, waar ze anders niet voor zouden kiezen.”

Op de website van Dressember schrijf je je in, als team of alleen. Je kiest een streefbedrag en ziet gelijk wat er met dat bedrag gedaan kan worden; iemand kan bijvoorbeeld naar een psycholoog om te werken aan zijn of haar problemen, zodat als hij of zij uit de slavernij komt, niet het risico loopt alsnog opnieuw slachtoffer te worden. Je kunt geld doneren aan een persoon en dat gaat dan direct naar de grote pot van Dressember. Partners van Dressember zijn onder andere IJM en A21.

Hoe ben je erop gekomen om met dit initiatief mee te doen?

“Twee jaar terug zouden mensen uit onze kerk meedoen met Dressember; sommigen zelfs al voor de tweede keer. Ik wilde dat ook graag, maar ik was toen zwanger, dus leek het me handiger om het volgende jaar mee te doen. Dat was vorig jaar en dit jaar ga ik weer elke dag een jurk dragen voor het goede doel. Een aantal vrouwen in mijn omgeving doen ook nog steeds mee, dus het is wel leuk om ervaringen te delen met elkaar, of video’s of artikelen over slavernij. Het staat natuurlijk wat ver van ons bed, dus het is mooi om daar steeds meer over te leren.”

Door een maand lang een jurk te dragen haal je geld op voor het goede doel. Is dat lastig?

“Ja, ik vind het moeilijk om mensen aan te spreken en te vragen of ze mij willen sponsoren. Daarom ben ik de maand december heel actief op sociale media, om te laten zien wat ik doe en het wat meer bekendheid te geven. Dan hoop ik dat mensen geïnteresseerd zijn en vragen stellen. Het is ook niet alleen voor het geld, maar ook dat mensen erover gaan nadenken. Slavernij is niet iets van een ver verleden, het is nog lang niet opgelost.”

Hoeveel geld heb je vorig jaar opgehaald?

“Ik heb ongeveer 500 euro opgehaald vorig jaar. Dat had ik echt niet verwacht! Ik probeer dan wel iets terug te doen voor de mensen die hebben geholpen, zoals een kaartje sturen. Dat het niet zomaar voorbij gaat. Een vriendin van mij ging bijvoorbeeld een taart bakken voor degene die haar over haar streefbedrag heen zou krijgen.”

Hoe helpt Dressember met bewustwording?

“Het is goed dat dit onderwerp in de maand december zo naar voren komt. We zijn dan allemaal bezig met gezelligheid, warmte en familie. Dan is het goed om te beseffen dat lang niet iedereen het zo mooi heeft als wij. Ik koop bijvoorbeeld iets kleinere cadeautjes deze maand en dan leg ik wat geld opzij voor Dressember. Ik ben er deze maand bewust mee bezig om iets goeds te doen voor een ander. Daar word ik aan herinnerd doordat ik elke dag weer een jurk aan doe.”

Vind je het lastig om elke dag een jurk aan te doen?

“Persoonlijk vind ik het niet zo moeilijk. Ik heb niet voor elke dag een andere jurk, maar wel genoeg. Soms leen ik ook een jurk van een vriendin, bijvoorbeeld. Vorig jaar had ik samen met een aantal vriendinnen onze trouwjurken aangedaan en daar maakten we een foto van. We doen wel wat meer van zulke gekke dingen en dan plaatsen we die op sociale media. Dat valt wel op als je er voorbij scrolt, haha!”

Meer informatie over Dressember of over moderne slavernij vind je hier.
Bekijk hier de Instagram van Eline.

 

Op weg naar vrijheid

Ook als je niet gevangen bent door slavernij, kun je onvrij leven. Eva’s nieuwe jaarthema voor 2019 is Op weg naar vrijheid. We reizen als het ware door de woestijn met het volk van Israël. Een reis die veel geestelijke parallellen vertoont met ons eigen leven. De komende maanden vind je op onze website allerlei artikelen en video’s rondom vrijheid. God gaf Zijn volk de kans een diepe relatie met Hem op te bouwen, in vrijheid! Die kans geeft Hij eveneens aan ons. Ook het lied Amazing Grace zul je regelmatig terugzien in onze verhalen en video’s.

Binnenkort komt Eva’s online videocursus ‘Vrij Leven’ online. Agnes Huizenga en Minella van Bergeijk nemen je in vijf praktische lessen mee in een vrijer leven. Je krijgt vijf dagen lang een video in je mailbox vol nuttige tips, bruikbare modellen en hilarische voorbeelden. Hou onze website in de gaten!