Eva Logo
14 november 2018 in Hoofd & hart

Els vergaf de moordenaar van haar broer

Een nachtmerrie wordt voor Els van der Naalt werkelijkheid wanneer haar broer wordt gedood door zijn partner. Dwars door alle logica heen, kan Els de dader vergeven. “Iets in mij zei dat het niet zijn bedoeling is geweest.”

“Ik was samen met mijn gezin aan het eten in een Mexicaans restaurant. Op een gegeven moment werd ik gebeld door de ex-vrouw van Fred, mijn broer. Ze zei: ‘Ik weet niet wat er is, maar het is niet goed.’ Terwijl ik belde, keek mijn man op Twitter. Hij zag een berichtje dat er in de straat van mijn broer iemand zwaargewond was geraakt en dat er een dode was gevallen. We wisten toen nog niet wie er overleden was en wie er gewond was geraakt.

We zijn toen gelijk in de auto gestapt naar Almere, waar Fred woonde. Hoe en van wie ik uiteindelijk heb gehoord dat mijn broer was overleden, weet ik niet meer. Je komt echt in een soort shock.”

Een brief

 “Voor Freds dood had ik een goede band met zijn partner. Ik had hem leren kennen op de begrafenis van mijn vader, eind november dat jaar ervoor. We hadden regelmatig contact via WhatsApp. Twee weken voor de dood van Fred hadden ze ruzie. Zijn partner belde me op en zei: ‘Ik ga een nachtje op Utrecht Centraal slapen. Ik moet even weg uit huis.’ Ik gaf aan dat hij dan wel bij ons mocht komen. Hij is toen vier dagen bij ons in huis geweest.”

'Ik had met de dader te doen'

Negen maanden na Freds dood stuurt Els de dader een brief. “Iets in mij zei dat het niet zijn bedoeling is geweest. Hij heeft het in zijn jeugd heel moeilijk gehad, hij werd mishandeld door zijn vader. Het is soms zo dat iemand die zelf slachtoffer is, later dader wordt. De doodslag is geen daad die op zichzelf staat, het is een deel in een groter geheel. 

Ik kwam halsoverkop in de poel van rouw terecht en wilde vanuit mijn vak als coach leren hoe ik hier mee om moest gaan. Ik had geen idee. Ik wilde goed voor mezelf zorgen, dus ging ik op zoek. Ook had ik met de dader te doen. Hij zat daar in de gevangenis, terwijl ik wist van zijn schrijnende verleden.”

De Bijbel

“Ik ben met de Bijbel opgegroeid. Het is de basis geweest van het vergevingsproces. Ik leerde dat je moet vergeven als de ander spijt betuigt. Maar ik leerde later in mijn leven nog iets anders, wat zeker net zo Bijbels is. Vergeven staat namelijk los van het spijt betuigen van de ander. Anders zou het betekenen dat wanneer er geen ‘sorry’ komt, ik ook altijd daarin gevangen zou blijven. Nu kan ik onafhankelijk en zonder oordeel zelf weer vrij zijn!”

'Wijsheid leek mij het grootste goed'

Toen ik nog een klein meisje was, lazen we altijd uit een kinderbijbel van Anne de Vries. Er waren een aantal verhalen die mij inspireerden. In het bijzonder het verhaal waarin er twee vrouwen bij koning Salomo komen met de vraag wie van de twee de moeder van het kindje is. Salomo heft dan zijn zwaard en een van de vrouwen schreeuwt dan dat hij het kind niet moet doden. Die wijsheid van Salomo vond ik zo bijzonder. Als klein meisje dacht ik al: ik zou ook graag zo wijs willen zijn. Wijsheid leek mij het grootste goed. Het verlangen dat ik had als meisje, is een rode draad geworden in mijn leven. Als ik nu terugkijk naar dit proces, zie ik dat vergeven wijs is. Dat inzicht maakt mij rijk!

Vergeven

“Op een gegeven moment las ik een boek van Willem Glaudemans, een Nederlands dichter en vertaler. Ik kwam tot de ontdekking dat je vergeven voor jezelf doet. Ik voelde een heilig vuur om naar de gevangenis te gaan. Het was die vonk diep vanbinnen die me aanwakkerde. Als je met je verstand redeneert, zou je dat nooit doen. Het brein haat pijn. Maar met je hart en ziel ga je anders reageren. Het is een helse klus, met een hemels resultaat.”

'Ik kan alleen geven, van dat wat ik zelf heb ontvangen'

De gevangene heeft gezegd: ‘Dat Els mij bezocht heeft, dat zij geen wraak koestert, zorgt ervoor dat ik ook weer kan leven.’ Zijn leegte is door deze daad met haar liefde gevuld. Els: “Ik kan alleen geven, van dat wat ik zelf heb ontvangen. Hij heeft nu ontvangen, zodat hij misschien in de toekomst kan geven. Misschien gaat hij ooit wel voorlichtingen geven op scholen ofzo.”

Veranderd

“Deze gebeurtenis heeft mijn kijk op het leven veranderd. Ik ben nederig geworden, ik ben maar een klein schakeltje in een groot geheel. Ik ben dankbaar dat ik op deze manier van betekenis mag zijn en anderen kan inspireren.

De laatste keer dat de dader mij belde, zei hij iets bijzonders. Hij zei: ‘Fred had alles wat ik niet had. Ik dacht dat hij mijn leven kon redden, maar dat kan natuurlijk helemaal niet. Maar door alle psychologen, gesprekken en hulp die ik nu heb gekregen, ben ik toch gered. Freds dood heeft mijn leven gered.’ Er is weer hoop!”

Wil je meer weten over Els’ verhaal en welke rol de Bijbel daarin speelt? Kijk dan woensdag 14 november om 20.30 naar De grootste Bijbel van Nederland. Wil je nog meer lezen over Els en haar werk? Neem dan een kijkje op haar website.

Eerder schreef Liesbeth Goedbloed ook over het thema vergeven en dat vindt ze best heel lastig. Haar verhaal  lees je hier.