Eva Logo
Corine Verdoold Jemen
19 november 2018 in Hoofd & hart

Even terug uit Jemen: 'Hoor ik een bommenwerper boven Rotterdam?'

Corine Verdoold (46) is met haar team als een van de weinige hulpverleners nog aanwezig in het door oorlog verscheurde Jemen. Onlangs was ze twee weken in Nederland: "Hoor ik een bommenwerper boven Rotterdam?"

Het VN-vliegtuigje maakt zich op om te gaan landen. Over een half uur ben ik vanuit Nederland weer terug in Jemen! Zoals altijd dat dubbele gevoel: opgewonden en uitzien naar het weerzien met mijn Jemenitische collega’s en vrienden. En weer flink aan de slag om de humanitaire crisis het hoofd te bieden. Maar ook: terugkeer naar een land vol oorlog, vol ellende, vol nood. 

Haring en karbonades

Terwijl we landen, mijmer ik verder over mijn Nederland-bezoek. Heb ik alles gedaan wat ik wilde doen? Ik was van plan om tijdens deze twee weken in Nederland een volle week vrij te nemen, om afstand te nemen van Jemen. Dingen te doen waar ik zin in had. Winkelen bijvoorbeeld. Urenlang lopen. Door Rotterdam fietsen. De bossen in, genieten van de herfstkleuren. Bijkletsen met vriendinnen. Familie ontmoeten. En het wás heerlijk! Een groot deel van mijn wensenlijstje is vervuld. Ook lekkere dingen gegeten, zoals haring, karbonades, glaasje wijn, patatje met frikadel.

'Ik krijg complimentjes over mijn nieuwe boerka'

Maar afstand nemen van Jemen? Nee, dat lukte op geen enkele manier. Als ik ‘s morgens vroeg in Rotterdam wakker werd van een vliegtuig, stond ik gelijk op scherp. Een bommenwerper? Is-ie dicht bij? Hoor ik een klap? Om dan na 30 seconden te beseffen dat ik in Nederland was, en niet in Jemen. Of, als er werd gevraagd hoe het in Jemen is, alle beelden door mijn hoofd heen flitsten. Waar moet je eigenlijk beginnen om uit te leggen hoe het in Jemen is? Maar het was ook bijzonder om dit keer meer over Jemen te kunnen vertellen aan het grotere publiek. De EO Metterdaad-actie heeft behoorlijk wat losgemaakt!

Gefouilleerd in een hokje

Ik trek mijn boerka aan en doe mijn zwarte sjaal over mijn hoofd. Wil ‘Jemen-proof’ zijn voordat ik uit het vliegtuig stap. En deze boerka is heel erg Jemen-proof! Vorig jaar droeg ik nog een ouwetje dat ik in 2012 gekocht had, maar mijn collega’s vonden dat die echt niet meer kon. Uit de mode, te kort, verkeerde versieringen. Nooit geweten dat je zelfs in boerka’s een modetrend hebt! Maar die is er zeker. Ik krijg ook heel veel complimentjes over mijn nieuwe boerka. In elk gebouw wat ik betreed, word ik naar een apart hokje gedirigeerd om gefouilleerd te worden en mijn tas te laten onderzoeken.  

De vrouwelijke veiligheidsmedewerkers zijn steeds weer vol bewondering: ‘Wat een mooie balto heb je aan!’ Hoe vervelend die veiligheidschecks ook zijn, het complimentje vrolijkt me iedere keer weer op. Ook van de overheid officials krijg ik vaak een compliment dat ik in het zwart loop en mijn haar bedek. Ze bedanken me dan dat ik me aanpas aan hun cultuur.

Mijn collega’s zijn geroerd

Op kantoor in Sana’a word ik hartelijk begroet. We zijn blij elkaar te zien en er is zo veel om bij te praten. Ik haal de kaarten tevoorschijn die ik uit Nederland meegekregen heb van onze achterban voor mensen in Jemen, en vraag mijn collega’s ze te delen met Jemenieten die een bemoediging nodig hebben. Mijn collega’s zijn geroerd. En bedanken mij dat ik Jemen even op de kaart heb gezet in Nederland. Bedanken mij voor de financiële steun die er al tot stand is gekomen om meer families te helpen met voedsel, water en medische zorg. Ze bedanken mij voor mijn liefde voor Jemen. Bedanken me voor Nederland, dat Nederlanders Jemen niet vergeten zijn.

Dankbaar

En ik? Ik ben dankbaar dat ik terug ben in dit land. Trots op het prachtige ZOA-team wat we hier hebben. En ik weet weer zo zeker dat ik hier nu moet zijn. ‘Voor alles is een tijd’, zegt Prediker. En: ‘Mijn tijden zijn in Uw hand’. 

Doneer direct via metterdaad.nl/jemen

Lees hier een interview met Corine over haar wonen en werken in Jemen.