Eva Logo
christen in Pakistan zoals Asia Bibi
9 november 2018 in Hoofd & hart

Gevlucht uit Pakistan: ‘God blijft bij me’

De christelijke Madiha* woonde met haar familie in Pakistan en verkondigde daar het goede nieuws. Het bleek te gevaarlijk voor haar om te blijven en ze besloot te vluchten naar Nederland. “Ik herken mezelf in Asia Bibi. We hoeven niet bang te zijn, onze toekomst is helder."

“Ik was 24 uur per dag bezig met het verspreiden van het christelijk geloof in mijn land. Sommige moslims waren het totaal niet eens met wat ik deed, het ging tegen hun geloof in. Ik kreeg bedreigingen via e-mail, maar soms ook face-to-face. Ze zeiden dat ze me zouden vermoorden, dat ze m’n hoofd zouden afhakken als ik niet zou stoppen met het helpen van de christenen in Pakistan. Ook zouden ze de huizen van mij en mijn familie in brand steken. Dat vond ik het ergst: dat anderen gevaar zouden lopen door míjn werk.

Gevaar voor eigen leven

Op een gegeven moment stak een aantal moslims een dorp in de buurt in brand. Ze waren op een soort plundertocht: de mannen verkrachtten de vrouwen en meisjes in het dorp. Met het team van de kerk zijn we toen gaan helpen, vooral de vrouwen en kinderen hadden hulp nodig. Die mannen zagen mijn auto daar in de buurt staan en spoorden me op. Het was te gevaarlijk voor mij en mijn familie als ik in Pakistan zou blijven, dus er was maar één ding wat ik kon doen: vluchten.

In 2009 kwam ik daarom in Nederland aan, in een asielzoekerscentrum in Ter Apel. Ik ben naar allerlei verschillende centra gegaan. In het asielzoekerscentrum in Luttelgeest liep ik tegen problemen aan. Ik kreeg mails met bedreigingen, hoogstwaarschijnlijk van mensen uit de groep die me al eerder had bedreigd in Pakistan. Ze hadden me blijkbaar dus toch weer opgespoord. De politie heeft me toen naar een ander centrum gebracht.

'In plaats van ruzie te maken, kunnen we praten'

Ik draag altijd Pakistaanse kleding, maar tegelijkertijd draag ik een kruis op mijn nek. Veel mensen in de asielzoekerscentra vroegen dan aan me waar ik vandaan kwam. Het klopte niet dat ik én Pakistaanse kleding aanhad én een kruis droeg. Volgens hen waren er geen christenen in Pakistan en deed ik me alleen voor als christen om een drama te maken bij de IND, zodat ze me een verblijfsvergunning zouden geven.

Een moslima wilde eens het kruisje van mijn nek trekken. “In plaats van ruzie te maken en te gaan vechten, kunnen we ook praten,” zei ik. Dat deden we toen, maar ze begon erg hard te praten en zei dat ik haar geloof moest accepteren. “Ons geloof is het geloof van vrede,” zei ze hard. Ik vroeg haar waarom ze dan ruzie maakte. We konden beter praten en discussiëren over wat de waarheid was. Ik kreeg wel vaker te maken met dit soort confrontaties met moslims in de azc’s.

Gesprekken in de tuin

Nu heb ik een huis in een stad vlakbij Rotterdam, ik mag mezelf eindelijk statushouder noemen. Ik heb mijn inburgeringscertificaat gehaald en ik ben vrijwilliger bij vluchtelingenwerk. Ook hou ik ervan om te werken in mijn tuin, die ligt vijf minuten van mijn huis af. Ik nodig wel eens mensen uit die eenzaam zijn, zoals andere asielzoekers, om langs te komen in de tuin.

Het christelijke werk heb ik niet achter me gelaten; ik organiseer nog steeds bijbelstudies en gebedsbijeenkomsten. Ondanks de bedreigingen die ik heb ontvangen ben ik niet bang. Ik ben trots dat ik christen ben. Ik ken de Waarheid.”

Over Asia Bibi

Na acht jaar in de dodencel te hebben gezeten, werd de christelijke Asia Bibi eindelijk vrijgesproken. In 2009 in Pakistan bood ze moslimcollega’s water aan. Zij wilden dit niet aannemen, omdat het onrein zou zijn vanwege haar geloof. Asia zou toen iets hebben gezegd volgens deze collega’s waarvoor zij veroordeeld werd voor godslastering, in 2010 kreeg ze de doodstraf. 31 oktober van dit jaar is Asia Bibi vrijgesproken, maar niet iedereen is hier blij mee. Moslims van bepaalde groepen begonnen met demonstraties. Haar familie zit al in het buitenland, maar Asia zit nog vast in Pakistan. Asia’s advocaat is op dit moment naar Nederland gevlucht. Madiha: “Asia Bibi heeft veel onrecht ervaren, net als ik. Ze zijn in haar geval op een verkeerde manier met het rechtssysteem omgegaan. Toch bleef ze in haar geloof staan. Ze is niet veranderd van christen naar moslim om het makkelijker te maken. Zij is trots op haar geloof ondanks alles wat er met haar is gebeurd. Daar herken ik mezelf heel erg in. We hoeven niet bang te zijn, onze toekomst is helder.” Madiha* vraagt iedereen om te bidden voor de christenen in Pakistan. Ze hebben het hard nodig.