Eva Logo
12 november 2018 in Liefde & Relatie

‘Iedereen zou een ongelovige vriendin moeten hebben’

Janneke Troost (64) was 34 jaar bevriend met Marian. Janneke gelooft in God en Marian geloofde in reïncarnatie. In juni overleed Marian aan een hersentumor.

Janneke vertelt over haar vriendschap met Marian, haar ongelovige vriendin: “Vierendertig jaar geleden kwamen mijn man Wim en ik in Soest wonen. Onze oudste zoon Frans ging toen naar de peuterspeelzaal en daar ontmoette ik Marian. We zagen elkaar een paar keer en zij vroeg of ik het leuk vond om een keer een kopje koffie te komen drinken. Het klikte meteen en dit was het begin van een 34 jaar durende vriendschap.”

Geloof

“In de tijd dat ik bevriend raakte met Marian, was het voor mij heel bijzonder om een ongelovige vriendin te hebben, dat kwam eigenlijk niet zo vaak voor. Later ontdekte ik dat het juist heel goed is om ongelovige vrienden en vriendinnen te hebben. Eigenlijk moet je ze júist hebben. Ik vond mijn vriendschap met Marian erg waardevol. Als de tijd en gelegenheid zich voordeed, spraken we over het geloof.” 

 

‘Ik heb veel voor Marian gebeden’

 

“We konden het hier heel goed over hebben, want we respecteerden elkaar. Maar ergens had ik ook medelijden met haar. Marian had namelijk veel interesse in New Age en geloofde ook in reïncarnatie. Dat was echt voor haar een zekerheid. Naarmate ik haar langer kende, kwamen er ook steeds meer Boeddha-beeldjes bij haar in huis. Ik heb hier niets van gezegd, maar ik heb wel heel veel voor haar gebeden.”

Marian moest iedereen troosten

“In 2004 vertelde Marian me dat er bij haar lymfeklierkanker was ontdekt. Ik weet het nog goed. Ik huilde en zij troostte me. ‘Ik kan je niet missen Marian,’ zei ik, ‘wat moet ik zonder jou?’ Marian moest toen dus haar zussen en vriendinnen troosten. Zo ging het echt. Niemand kon het zich voorstellen dat zij zou wegvallen. Achteraf heeft het toch heel lang geduurd, omdat de behandelingen die ze kreeg, goed aansloegen. Ook onze vriendschap bleef sterk.” 

Waar ga je heen na je sterven?

“Onze gesprekken veranderden wel toen ze ziek werd. De vraag: ‘Waar ga je heen na je sterven?’ kwam natuurlijk dichterbij. Op een gegeven moment kreeg Marian een hersentumor. Toen gingen de gesprekken hierover nog dieper. Ze bleef geloven in reïncarnatie. Soms zei ze tegen mij: ‘Dus jullie hebben maar één leven waarin je het goed kunt doen?’ Ik zei: ‘We hoeven het gelukkig niet goed te doen. We hebben inderdaad maar één leven, maar daarna de eeuwigheid. Ik geloof dat Jezus voor ons is gekomen. Hij heeft onze zonden op zich genomen en daardoor mogen wij eeuwig leven.’ Dat Marian niet geloofde, maakte het voor mij wel extra moeilijk dat ze ging sterven. Je weet niet wat er na haar sterven met haar gebeurt.”  

 

‘Ik geloof in de Zender van de engelen’

 

“Op een gegeven moment kon ze ook niet meer spreken. Toen werd ik wel voorzichtiger met wat ik zei. Maar ik wilde haar ook troosten. Ik gaf haar als ik bij haar was altijd een kaartje of beeldje van een engeltje. Ze was heel erg bezig met engelen. Dat sprak mij ook wel aan, daar kon ik wat mee. Ik vertelde haar ook: ‘Ik geloof in de Zender van de engelen.’ Toen knikte ze, dat begreep ze wel. Op het laatst vroeg ik of ik met haar mocht bidden. Dat heb ik toen gedaan. Ik bad ook of God er voor haar man en kinderen wilde zijn als ze er niet meer was. Toen knikte ze ook ja. Dat was heel bijzonder.”

Overlijden

“Toen Marian overleden was, mocht ik spreken op haar crematie. Ik schetste een beeld van haar en vertelde dat we mooie gesprekken gehad hadden. We wisten van elkaar waar we stonden. Ik vertelde dat ik geloof in de Zender van de engelen. Ik liet een gedeelte horen uit het lied Geen Einde van Kinga Bán, over een vlinder die de omgekeerde weg gaat. De vleugels gaan dicht en de cocon sluit zich om haar. Ik dacht: dit is precies wat bij haar paste.”

N.B. Op de foto staat Marian links en Janneke rechts.

Ook Petra kreeg te maken met rouw, lees hier hoe zij hiermee omgaat.