Eva Logo
mantelzorg zorgen voor je ouders moeder vader
9 november 2018 in Lijf & leven

Irene zorgt voor haar zieke moeder

Irene (59) geeft mantelzorg aan haar moeder van 94. Als enige dochter voelde ze zich in 2015 geroepen om die zware, maar dankbare taak op zich te nemen.

“Ik woonde al jarenlang in Spanje en Portugal. Daar werkte ik als reisleider en hostess voor Nederlandse touroperators. Na dertig jaar raakte ik mijn baan echter kwijt. Mijn vader overleed in diezelfde periode. Wanneer iemand overlijdt, zie je vaak dat partners vereenzamen en instorten. Dat merkte ik ook aan mijn moeder. Ze werd mentaal en fysiek zwakker. In de afgelopen drie jaar kreeg ze ook meerdere kleine herseninfarcten. Dit gaf voor mij de doorslag om terug te gaan naar Nederland.

Vanaf dag 1

Ik was druk met mijn verhuizing tot ik een telefoontje kreeg dat mijn moeder in het ziekenhuis lag na een zwaar herseninfarct. Daardoor ben ik vanaf dag 1 haar mantelzorger. Ik ben de enige dochter en voelde me gelijk geroepen. Na de revalidatie bleek dat mijn moeder niet meer thuis kon wonen. Daarom zit ze met een minimale indicatie in een huis voor wonen met zorg verpleegtehuis. Uit bed halen, wassen, aankleden en medicatie toedienen zijn taken van de verpleging. Voor alle andere dingen zorg ik. Denk aan boodschappen halen, uitjes verzorgen, met haar naar buiten als het mooi weer is, kleding wassen en strijken.

'Eerst voelde ik me schuldig'

In de reiswereld heb je constant met mensen te maken, die ziek worden en overlijden. Daarom zit dat zorgende karakter wel in me. De eenzaamheid lijkt me zo verschrikkelijk. In het begin voelde ik me schuldig als ik een dag niet langs mijn moeder ging. Ze zit maar bij het raam voor de tv. Ze is 94 en ik zie haar steeds meer aftakelen. Dat is best lastig. Al is ze nooit erg ziek, dus we mogen niet mopperen.

In de knoop

Ik ben zelf de jongste niet meer, dus lichamelijk is het weleens zwaar. Daarom bel ik voor wc-bezoekjes liever de verpleging. Ook kom ik nog weleens in de knoop met mezelf, want ik heb niet echt mijn eigen leven. Mijn vrienden en kennissen zitten vooral in Portugal, dus ik bel veel met hen. Gelukkig heb ik nu ook twee kennissen via m’n vrijwilligerswerk bij de bibliotheek.

Altijd beschikbaar

Ik wil altijd beschikbaar blijven voor mijn moeder, tot ze overlijdt. In Portugal heb je alle oudedagsvoorzieningen niet. Een Portugese vriend heeft zijn tante van 90 in huis genomen. Als ik dat vergelijk, zijn de mogelijkheden hier fantastisch.

Niet verpieteren

Het zijn de kleine dingen die mijn moeder waardeert. Een pot verse thee, iets lekkers erbij, een babbeltje maken, naar buiten gaan zodra het kan. Het gaat erom dat je onder de mensen komt en niet zit te verpieteren achter het raam. Het heeft twee kanten. Het is zwaar, maar het is ook heel dankbaar werk. Mantelzorg is ook leerzaam. Ik ben inmiddels een halve fysiotherapeut en logopediste!”

 

Tips voor mantelzorgers

Als Irene op vakantie is, vangt MarthaZorg de mantelzorg op. Oprichter Irma Donkersloot merkte in haar vrijwilligerswerk op een zorgboerderij dat veel mantelzorgers overbelast waren. Daarom besloot zij om in 2015 de mantelzorgers op een betrokken manier te ondersteunen via MarthaZorg. Vanuit haar ervaring deelt zij vier tips voor (aankomende) mantelzorgers.

1. Ga op tijd het gesprek aan met familie.

Hoe wil je over tien jaar de zorg voor je naasten vormgeven? Maak dit bespreekbaar. Als je bijtijds met elkaar in gesprek gaat, kunnen keuzes worden gemaakt vanuit een rustsituatie in plaats van een crisissituatie.

2. Ga al snel het gesprek met je werkgever aan.

Het begint bij het langsfietsen bij je moeder, tot het moment dat ze niet meer alleen kan zijn. Het is goed om te weten wat er mogelijk is op je werk omtrent mantelzorg.

3. Verlies jezelf niet in al het praktische.

Ik zie vaak dat mensen zich verliezen in het regelen en hun emoties uit het oog verliezen. Het is ook pijnlijk en zwaar, erken dat. Ga niet voorbij aan je emoties.

4. Verzamel mooie momenten.

Later is het enorm waardevol als je kunt terugkijken op alle herinneringen met je ouders. Pak die geluksmomenten en maak er foto’s van.

 

Wil jij vanuit je ervaring als mantelzorger andere mantelzorgers ondersteunen via MarthaZorg? Kijk dan op hun website

Lees hier ook een interview met Marjan Andringa, die mantelzorger was voor haar beide ouders: "Mijn ouders leefden nog, maar ik was hen allebei kwijt."