Eva Logo
Jennifer Hoffman Genaaid
13 november 2018 in Uit & thuis

Jennifer Hoffman: ‘Ik ben mijn kleren meer gaan waarderen'

Samen met vijf beginnende modemakers reist Jennifer Hoffman af naar Myanmar voor het nieuwe EO-programma ‘Genaaid’. Ze komen erachter hoe de kledingindustrie in elkaar zit: de modemakers moeten wonen en werken zoals de mensen in Myanmar dat ook doen. Jennifer Hoffman presenteert het nieuwe programma: “Ik ben geschrokken van de grote hoeveelheid chemicaliën die gebruikt wordt”.

Wat voor indruk heeft de kledingindustrie in Myanmar op je gemaakt?

“Iedereen weet onderhand wel van de slechte omstandigheden waarin mensen moeten werken en de lage lonen die ze daarvoor krijgen. Daar zou je bij kunnen denken: hoe erg is dat? Vanuit het Westen kunnen wij wel zeggen dat dat allemaal niet zuiver is, maar wat is het alternatief? Helemaal geen werk en dus geen inkomen? Het is allemaal niet zo zwart-wit als we denken.
Waar ik echter het meest van geschrokken ben, is de grote hoeveelheid chemicaliën die gebruikt wordt bij het maken van onze kleding. Dat begint al bij het katoenplukken: de werknemers staan in dampen van kunstmest en pesticiden. We helpen een land aan de andere kant van de wereld niet door goedkope kleding te blijven kopen.” 

Wat doe je zelf op het gebied van fair kleding?

“Ik ben al langer geïnteresseerd in dit onderwerp en daardoor ben ik anders naar mijn eigen kledingkast gaan kijken. Ik denk dat het heel belangrijk is dat we ons weer bewust worden van de waarde van kleding. Eerder kocht ik een goedkoop shirtje dat ik bijvoorbeeld twee keer droeg. Vervolgens bracht ik het naar de tweedehandswinkel. Mijn houding daarin is nu veranderd. De kleding die ik nu heb, ben ik meer gaan waarderen en ik zorg er ook beter voor. Als ik iets niet meer draag, omdat het te ruim zit, dan laat ik het vermaken zodat ik het wél weer aankan.”

En als je nou wel iets nieuws wilt kopen?

“Ik kijk dan of het duurzaam kan. Als ik bijvoorbeeld een cadeautje wil kopen, ga ik na of er duurzame opties zijn. Laatst moest ik sokken voor iemand kopen. Normaal gesproken haal ik die dan in een gewone winkel, maar ik dacht: laat ik eens online kijken wat daar te vinden is. De volgende dag had ik een paar sokken van biologisch katoen in huis.
Daarnaast is het vaak beter om iets meer uit te geven aan een shirt of broek. Een duurder merk staat niet garant voor betere omstandigheden in de kledingindustrie, maar als iets heel goedkoop is, weet je dat het eigenlijk echt niet kan.”

Wat kunnen wij als consumenten doen aan de problemen in de kledingindustrie?

“Dat is heel lastig, omdat het niet transparant is. Als je op het labeltje in je kleding kijkt, zie je ‘Made in Myanmar’ of ‘Made in Bangladesh’ staan. Dat zegt niets over de omstandigheden waarin zo’n kledingstuk gemaakt is. Ik ken mensen die uit principe niks meer uit Bangladesh kopen. Dat is natuurlijk verschrikkelijk voor zo’n land en daarnaast zijn er ook mooie en goede naaiateliers. Die zou je dan per ongeluk ook boycotten. Het is vooral zaak om beter na te denken over de omstandigheden áchter het labeltje.”

5 tips van Jennifer om beter met je kleding om te gaan:

  1. Hou een overzichtelijke kledingkast.
  2. Repareer of vermaak kleding zodat je ze weer gaat dragen of geef kleding aan vriendinnen als je ze niet meer draagt.
  3. Ga na of er duurzame of biologische alternatieven zijn voor de standaard-dingen die je koopt.
  4. Ga langs bij een tweedehandswinkel.
  5. Als je iets meer uitgeeft aan een T-shirt, gaat het hoogstwaarschijnlijk langer mee en zijn de arbeidsomstandigheden beter.

De eerste aflevering van ‘Genaaid’ is op woensdag 14 november om 20.20 uur te zien op NPO 3.

Foto: Ferry Knijn

Op zoek naar een duurzame kledingwinkel en je hebt geen idee welke? Kijk hier voor een artikel met zeven tips!