Eva Logo
Kinga Bán
16 november 2018 in Uit & thuis

Kinga Bán: ‘God verandert levens door muziek heen’

Tijdens de tour 'U weet het toch?' vertelt Kinga Bán het verhaal van Petrus met haar persoonlijke kijk op de gebeurtenissen. Een rustgevende avond, die heel intiem aanvoelt. “Ik probeer gewoon mijn leven te leiden, ondanks de ziekte. Tijdens zo’n concert krijg je een kijkje in mijn leven.” Eva was aanwezig bij één van de avonden.

Kinga, tussen de liedjes door vertelde je het verhaal van Petrus. Waarom wilde je juist dat verhaal vertellen?

“Voor een paas-cd van Sela, een aantal jaren terug, maakte ik een liedje over Petrus. Ik verdiepte me in zijn verhaal. Ik las over zijn verraad. Vlak daarna kruisen de blikken van Jezus en Petrus elkaar. Ik zie dan voor me hoe Jezus hem niet teleurgesteld aankijkt, maar juist liefdevol. Toen ik dat las, moest ik zo ontzettend huilen. Dat moment, die blik, dat wilde ik graag delen. Ik ben samen met een vriend gaan zitten en we hebben er liedjes bij gezocht, zodat alles op elkaar aansloot. Er zit van alles tussen: van Opwekking tot Marco Borsato tot mijn eigen liedjes.”

Je zong, naast nummers van anderen, ook een aantal fragmenten van het liedje Dit ben ik. Waarom past dat zo goed in het verhaal van Petrus?

“Dit lied is echt voor de tour gemaakt. We hebben het in drieën geknipt en ik zing elke keer een deel. Elk deel past weer perfect bij de situatie waarin Petrus op dat moment verkeert. De emoties die ik zo mooi vind van Petrus kom je tegen in het lied. ‘Dit ben ik. Dit is mijn liefde. Goed bedoeld, maar niet volmaakt.’ Dat is gewoon wat wij als mensen zijn. We bedoelen het goed, maar we zijn niet volmaakt.”

Het concert voelde heel dichtbij, alsof we bij je in de huiskamer zaten en jij voor ons zong. Vind je het belangrijk om het zo intiem te houden?

“Ik denk dat alles wat ik na Sela heb gedaan of ga doen, zo’n gevoel gaat geven. Dat is echt mijn manier van een avond willen brengen. Ik heb dat van tevoren helemaal niet zo bedacht, maar blijkbaar gaat dat vanzelf. Als ik het verhaal tussen de liederen door vertel, praat ik gewoon alsof ik met vriendinnen aan het praten ben. Ik ga niet opeens anders doen op een podium. Ook daar kan je gewoon mensen aanspreken, al zitten ze er met z’n honderden. Dat vind ik heel bijzonder.”

Sommige mensen werden zichtbaar geraakt door wat je vertelde of wat je zong. Wat doet dat met je? 

“Voor het eerst tijdens een tour is het zwaar voor me, kost het me veel energie. Ik zit heel erg in m’n eigen bubbel als ik op het podium sta, zodat andere mensen mijn energie niet wegnemen. Ik merk dus niet goed wat er in het publiek gebeurt.
Na een van de avonden van U weet het toch?, kwam een stelletje mijn kleedkamer binnen. Die jongen wilde nog even wat kwijt: ‘Kinga, je moet het weten: wat je zingt en wat je zegt doet me zoveel en het heeft me heel erg geholpen.’ Dan denk ik, wauw, dat ik dit mag doen! God verandert echt levens door liedjes en muziek heen.”

God blijft dus centraal staan. Hoe betrek je Hem in wat je doet?

“Ik zing en geef concerten om iets aan Hem terug te geven. Hij heeft mij iets gegeven en dat mag ik nu voor Hem inzetten. Voor Hem en Zijn kinderen. Dat heb ik ook meegekregen vanuit mijn opvoeding. Wat je van God hebt gekregen, mag je gebruiken. Zolang je dat doet, is het goed. Het maakt je niet beter, dit is gewoon hoe het hoort.”

Je werd zelf ook emotioneel op een punt in het verhaal. Wat raakte je zo?

“Als ik voor me zie hoe Jezus en Petrus elkaar aankijken, dat Jezus zo liefdevol is, vind ik dat zo bijzonder. Als ik er goed in zit, voel ik dat helemaal.
Het laatste lied Altijd Welkom is bijzonder. Als ik erg bezig ben met hoe ik me voel op zo’n dag, zie ik dat de ziekte steeds meer aanwezig is. In dit laatste lied zing ik: ‘Als we afscheid moeten nemen, weet dan dit: het is voor even.’ Dan denk ik aan mijn kinderen en alle mensen van wie ik zoveel houd. We moeten afscheid nemen en dat is echt het moeilijkste wat er is. Maar het is maar voor even, ik hoop dat ze dat weten.”

Voor meer informatie over de tour 'U weet het toch?' en het reserveren van tickets, kun je kijken bij True Tickets.

Lees hier ook een interview met Kinga over haar favoriete psalmen. "Psalm16 zing ik voor mijn oudste, 23 voor de jongste en 91 voor mijn middelste."