Eva Logo
Lynn Austin
2 november 2018 in Hoofd & hart

Lynn Austin: ‘Jij kunt zomaar een karakter worden in mijn boek!'

“Toen ik voor het eerst aan het schrijven was, kwam mijn man binnen en zag me huilen. ‘Wat is er aan de hand?’, vroeg hij. Ik zei: ‘Mijn personage is net dood.’ Schrijfster Lynn Austin vertelt over veranderingen in haar leven, haar schrijfproces én haar worsteling met kinderloosheid.
Lynn Austin

Vroeger was Lynn Austin 'bang voor alles', zoals ze zelf zegt. Tot haar man Ken een baan kreeg in Colombia. Toen ze met hem meereisde, kwamen er krachten en talenten naar boven kwamen waarvan ze niet wist dat ze die had. "Omdat we thuis geen televisie hadden, las ik heel veel boeken. Ik ontdekte wat ik leuk vind aan verhalen. Later hoorde ik het advies dat, voordat je zelf een boek schrijft, je minimaal honderd boeken moet lezen. God was me aan het voorbereiden.”

'Ik weet van tevoren niet of ze verliefd worden'

"Meestal knip ik foto’s uit een tijdschrift of maak ik foto’s van mensen op straat. Jij kunt zomaar een karakter worden in mijn boek! Ik verzin alles over hen: wie hun familie is, wat hun dromen zijn. Ze moeten echte personen voor mij worden, die je als lezer mist als het boek uit is. Ik stop de karakters in een bepaalde situatie en schrijf op wat er gebeurt. Zelf ben ik altijd verrast; ik weet van tevoren niet of ze verliefd worden, iemand verliezen of nog lang en gelukkig leven."

Babyshowers zonder baby's

“Mijn innerlijke kracht vond ik door stormen en beproevingen heen. Lange tijd kon ik geen kinderen krijgen. Ik bad ervoor, zag andere vrouwen met baby’s, ging naar babyshowers, maar zelf had ik geen baby’s. Daar worstelde ik mee. In Amerika werden in die tijd centra opgezet voor zwangere vrouwen die het moeilijk hebben, maar eigenlijk geen abortus willen plegen. Ik raakte daarbij betrokken, begon de boel te organiseren, hielp vrouwen met crisiszwangerschappen. Ik realiseerde me hoe sterk ik was. Als ik niet had geworsteld, had ik die innerlijke kracht nooit ontdekt. Stormen trekken mij in gebed. God is er altijd. Dat maakt een enorm verschil in mijn leven.”

Bekijk de video!

Luister de podcast!

Player niet zichtbaar? Controleer je cookie-instellingen of klik hier om via Soundcloud te luisteren.

Je kunt ook via Spotify luisteren!

Meer podcasts luisteren? Klik hier om een gesprek met Wilma Veen te beluisteren.