Eva Logo
22 november 2018 in Uit & thuis

‘Mam, kan jij ook over het dak klimmen?’

De spanning hangt in de lucht, net als de geur van speculaas. Elk moment kan er op de deur geklopt worden en kan Sinterklaas op de drempel staan. Maar vertel je nou wel of niet aan je kind dat die man straks binnenkomt, eigenlijk gewoon de buurman is? Karen Rispens kiest ervoor om haar kinderen al vroeg te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat.

Cadeautjes, snoep en gezelligheid: Sinterklaas is een heerlijk feest. Wat voor cadeautjes krijg ik? Mag ik op schoot bij de Sint? Zal er iets in mijn schoen zitten? Hoe komt Sinterklaas in ons huis? Wat gaat er allemaal gebeuren? Voor een groot aantal kinderen is die spanning leuk, maar voor sommige kinderen is het te veel.

Karen Rispens is moeder en pedagogisch adviseur: “De spanning moet beheersbaar blijven. Als pedagoog zeg ik: denk er eens over na om je kind te vertellen dat Sint niet echt is. Dat haalt al een stukje van de spanning weg. Ik zeg niet dat het moet, maar overweeg het. Wat vind je belangrijk voor je kind?”

De waarheid achter Sinterklaas

 “Als moeder wil ik dat mijn kinderen mij kunnen vertrouwen in alles wat ik zeg. Ik wil niet dat ze bij dingen die ik zeg, moeten checken of ze wel waar zijn. Ik wil dat mijn kinderen op me kunnen bouwen. Daarom vertel ik eerlijk en open hoe het zit met het sinterklaasverhaal.”

Sinterklaas in alle eerlijkheid

“Het is niet zo dat ik er echt voor ga zitten en tegen mijn kinderen zeg: ‘Jongens, ik moet iets belangrijks vertellen.’ Ik laat het op zijn natuurlijk beloop. Mijn jongste dochter is net twee geworden en stelt nog geen vragen. Dan ga ik ook nog niet verkondigen dat Sint niet bestaat. Ik leg het stap voor stap uit.

Uiteindelijk zal elk kind ontdekken dat Sint niet echt is. Maar of ze dat nou van een ander moeten horen of van jou. Dat is een keuze die je voor jezelf moet afwegen. Ik hou enorm van het sinterklaasfeest, maar ik ben wel een voorstander om het in alle eerlijkheid te vieren. Wij vieren het sinterklaasfeest thuis ook vol enthousiasme. Het heerlijk avondje blijft net zo leuk, alleen iets minder spannend.”

Mam, kan jij over het dak klimmen?

Karen plaatste in een Facebook-groep voor christelijke ouders een berichtje met de vraag wie er nog meer de waarheid over het Sinterklaasfeest vertelt. Daar kwamen ruim 150 reacties op en er zaten ook een aantal grappige bij:

  • "Schoen gezet. Zoon wil dan nog wel accepteren dat mama dan het cadeautje heeft geregeld. 'Maar kan jij dan ook over het dak klimmen, mama?'"
  • "Hier werkt eerlijk vertellen niet (zoontje is 5), want hij blijft 'heilig in Sinterklaas geloven', wat wij ook zeggen.."
  • "Wij zijn er transparant over, ik stel soms een vraag zodat onze zoon zelf gaat nadenken of het echt is of niet. Laat hem zelf kiezen of hij erin wilt geloven. In de zomer is Sinterklaas vaak een verklede man en in oktober en december bestaat hij echt. Dat is magische denken… heerlijk als kids dat doen :)"

Inge-Mirjam besloot ook om haar kinderen de waarheid achter Sinterklaas te vertellen. Dat leidde weleens tot hilarische situaties.