Eva Logo
28 november 2018 in Hoofd & hart

Mirjam Kollenstaart: ‘Ik mag leven door de vrijheid van God’

Predikante Mirjam Kollenstaart (41) zat een paar jaar geleden vast in haar leven. “Ik worstelde met het feit dat ik was afgestaan.” Hoe vond zij vrijheid?

Mirjam Kollenstaart is als baby geadopteerd uit Indonesië. Ze was nooit echt bezig met haar adoptie. Dit veranderde toen zij en haar man in 2008 met hun pas geadopteerde dochter uit een Nigeriaans kindertehuis wegliepen. Mirjam: “Ik dacht: Ik haal haar weg uit de omgeving die voor haar vertrouwd is. Zo ben ik ook weggehaald uit mijn omgeving. Maar wat ís die omgeving eigenlijk?”

Worsteling

Mirjam: “Ik heb geworsteld met mezelf en met verwachtingen waarvan ik dacht dat anderen die van mij hadden. Ik was bang voor afwijzing en vroeg me af: ben ik wel geliefd, ben ik wel gewenst? Omdat ik dat toen niet ervoer, kon ik dat ook niet van God geloven. Ik heb gezocht naar wie ik zelf was. Ik kwam er niet uit en ben ook een periode depressief geweest. Bij depressie zit je gevangen in duistere gedachten, dan ben je onvrij. Het was eigenlijk best raar dat ik die liefde van God wel verkondigde, maar het voor mezelf niet kon geloven en ervaren.”

Vrijheid in Indonesië

“Op een gegeven moment ging ik naar Indonesië om mijn familie te zoeken en ontmoeten. Ik was heel erg welkom bij mijn familie, ondanks dat ze me hadden afgestaan. Ze waren ook heel geïnteresseerd in wie ik was. Ik vond daar gewoon een plekje. Die erkenning heeft me ook geholpen om mijn hart weer te openen. Alles wat God geeft, raakte mijn hart daarvoor niet, omdat ik het gewoon niet kon ervaren. Langzamerhand ging het beter in mijn leven, ik voelde me minder depressief. Ook werd ik zwanger van onze jongste, dat hielp ook. Je wordt gedwongen om bezig te zijn buiten jezelf.”

Bodem van de put

“Omdat ik me kon verzoenen met mijn verleden, heeft dat me wel bevrijd. En als je op een gegeven moment zo diep in de put zit, kun je niet anders dan je overgeven en jezelf toevertrouwen aan God. Als je de bodem van de put nog niet bereikt hebt, denk je nog steeds dat je het allemaal zelf kunt, maar op een gegeven moment gaat dat gewoon niet meer. Als je zo diep in een depressie zit, dan rest je niks anders meer dan je leven aan God geven. Dat gaf me uiteindelijk vrijheid. ”

Deze tatoeage laat vrijheid zien

Tatoeage

“Ik heb op mijn 35eook een tatoeage op mijn pols laten zetten die me herinnert aan mijn vrijheid. Het zijn de drie spijkers waarmee Jezus is gekruisigd in de vorm van een kruis. Het kruis doorboort prikkeldraad, wat symbool staat voor onvrijheid. De tatoeage herinnert mij eraan dat ik door het kruis en door Jezus vrij ben. Ik realiseer me zo wat het Jezus gekost heeft om mij die vrijheid te geven. Het is niet zomaar iets. Hij heeft er zijn leven voor gegeven en ging door de duisternis die ik ook ervoer. Dat geeft troost en hoop. Ik mag leven in de vrijheid van God.”

Eva’s jaarthema voor 2019 is Op weg naar vrijheid. We reizen als het ware door de woestijn met het volk van Israël. Een reis die veel geestelijke parallellen vertoont met ons eigen leven. Ook het lied Amazing Grace zie je regelmatig terug in onze verhalen en video’s.

Ken je Eva’s online videocursus ‘Vrij Leven’? Agnes Huizenga en Minella van Bergeijk nemen je in vijf praktische lessen mee in een vrijer leven. Je krijgt vijf dagen lang een video in je mailbox vol nuttige tips, bruikbare modellen en hilarische voorbeelden.

Bekijk hier het gesprek tussen Minella en Mirjam over Mirjams confrontatie met haar adoptie.