Eva Logo
Corine Verdoold Jemen
2 november 2018 in Hoofd & hart

Ondanks de bommen, wil Corine niet weg uit Jemen

Corine Verdoold (46) is met haar team als een van de weinige hulpverleners nog aanwezig in het door oorlog verscheurde Jemen. Ze schrikt op bij elk vliegtuig wat overkomt. Is het een bommenwerper? Toch blijft ze, omdat ze de lijdende Jemenieten niet in de steek wil laten.

Corine, we horen steeds meer over Jemen in het nieuws. Kun je het conflict kort uitleggen?

“Er zijn vier strijdende partijen die elkaar bevechten om de macht, met de bevolking als grote verliezer: miljoenen mensen lijden honger. De belangrijkste partijen zijn de Houthi’s en aanhangers van de verdreven president Hadi. De Houthi’s krijgen steun van Iran, Hadi van Saudi-Arabië. Zij bombarderen het Houthi-gebied, waar wij wonen en werken. We zitten regelmatig in de schuilkelder en zijn constant alert.”

Je man en jij werken beiden in Jemen. De volwassen kinderen van je man zijn bezorgd. Wat vertel je hen? Waarom blijf je, ondanks het gevaar?

“We zijn als hulpverleners al heel blij dat we in Jemen kúnnen zijn, want er wordt bijna niemand toegelaten. Het is een extreem grote ramp. We zien zoveel lijden en nood. Tegelijk is het bijna verslavend om met de Jemenieten samen te werken. Het is echt een enorm bijzonder volk.  Mijn werk heeft enorme impact, door onze inzet kunnen mensen blijven overleven. Het is geen stoere praat, maar ik ben oprecht zelden bang. Als het om mijn veiligheid gaat moet ik vaak denken aan de tekst die in het ziekenhuis hing waar ik vroeger werkte: “Mijn tijden Heer zijn in Uw hand.”

Hoe is het om als Westerse vrouw in een moslimland als Jemen hulp te verlenen? Waar loop je tegen aan?

Het is fantastisch! De beste positie die je kunt bedenken. Ik heb toegang tot de vrouwen én de mannen. Ik vorm een soort derde categorie. Als vrouw heb je in Jemen sowieso voorrechten, je wordt bijvoorbeeld veel minder gecontroleerd op staat en er is respect voor je. Als Westerse vrouw ben ik ook een gesprekspartner die serieus genomen wordt door mannen, maar ook gemakkelijk met vrouwen thee kan drinken en horen wat hen bezighoudt. Er zouden veel meer Westerse vrouwen naar streng Arabische landen moeten komen!”

Wat kunnen de lezers van Eva doen? Het conflict kunnen zij niet oplossen…

“Ze kunnen het empathisch vermogen wat ze bezitten inzetten voor Jemen. Opstaan en elkaar mobiliseren om te bidden, te geven en het verhaal van de lijdende vrouwen, moeders, oma’s en kinderen in Jemen bekend te maken in hum omgeving.”

Heeft het wel zin om te geven? Komt het geld in zo’n door oorlog verscheurd land wel goed terecht?

"Het heeft ontzettend veel zin om te geven! Er is heel veel geld nodig om alle ondervoede mensen te helpen en van goede medische zorg te voorzien. Ook als wij bepaalde dorpen niet in kunnen komen, lukt het toch om via onze bank en lokale medewerkers geld ter plekke te krijgen. Jemenieten hebben namelijk nog wel toegang tot de voedselmarkt, maar geen geld meer om eten te kopen of medische hulp te betalen. Wij zien er op toe dat het geld goed terecht komt, dus geef gul!"

Doneer direct via metterdaad.nl/jemen

Ook Caroline van Leeuwen woonde en werkte jarenlang in Jemen. Lees hier een interview met haar.