Eva Logo
5 november 2018 in Liefde & Relatie

Susanne en Susanne: bijna 50 jaar een bijzondere vriendschap!

De twee Susannes lijken ondanks hun voornaam niet veel op elkaar. Toch klikte het bij hun eerste ontmoeting meteen en zijn ze nu nog steeds onafscheidelijk.

Susanne Gondrie (64): “Het was 1969 toen ik Susanne Cornet leerde kennen. We lagen als veertien- en vijftienjarige meisjes in het ziekenhuis. Ik was helaas met m’n fiets gevallen op straat. Bewusteloos werd ik met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht: ik had een hersenschudding. Susanne had hoofdpijn en lag er ter observatie. Op de kinderafdeling van het ziekenhuis in Heerlen werden we op een gegeven moment naast elkaar gelegd. Eigenlijk was ik al net te oud voor de kinderafdeling, maar ik mocht er toch liggen. Gelukkig maar, want Susanne en ik konden het erg goed met elkaar vinden!”

‘Toen de maanlanding was, lagen wij in het ziekenhuis’

Susanne Cornet (63): “Ja, dat was heel apart. Die ziekenhuistoestanden waren eigenlijk helemaal niet leuk, maar we hebben er een vriendschap aan overgehouden.” 
Susanne Gondrie: “Ik weet het nog goed: het was 1969 en toen was de maanlanding. Het was op tv, maar wij hebben er helemaal niks van meegekregen omdat we in het ziekenhuis lagen.”

Verschillende levens

Als de Susannes uit het ziekenhuis ontslagen zijn, blijven ze contact houden. Dit is het begin van een bijzondere vriendschap. Gondrie: “We zaten op andere scholen, maar hielden wel altijd contact. We zochten elkaar op en gingen gezellig samen winkelen, dat was zo leuk!”
Cornet voegt toe: “Susanne en ik kwamen uit heel verschillende thuissituaties, ik kwam uit een gezin met vier kinderen en Susanne was juist enig kind. Heerlijk rustig vond ik het dus bij haar thuis, bij mij vond ze het gezellig, maar ook wel druk. Susanne werd echt opgenomen in ons gezin. Ook nu vragen mijn zussen nog vaak: ‘Hoe is het nu met Susanne?’”
Gondrie: “Ja, dat was heel leuk met je zussen. Als jouw zus bijvoorbeeld ging haken, gingen wij ook haken.” 

‘Ook al was ik vrijgezel, Susanne betrok me bij alles’

De beide Susannes in 1970.

Een paar jaar later gaan de vriendinnen studeren. Cornet gaat naar de mavo en Gondrie naar de universiteit. Het contact tussen de twee verwatert wat. Susanne Cornet vertelt: “Zij ging op kamers wonen in Nijmegen en ik woonde nog in Heerlen. Susanne genoot daar volop van het studentenleven. Maar als we dan even belden, was het meteen goed! Soms kwam ik ook gezellig logeren.”

Ook na hun studententijd verlopen de levens niet hetzelfde. Susanne Gondrie gaat trouwen en krijgt kinderen. Susanne Cornet blijft vrijgezel. Cornet: “Heel fijn dat Susanne me wel overal bij betrok. Toen ze zich verloofde, bij haar trouwen of toen de kinderen geboren waren. Ook nu houden we elkaar op de hoogte. Over haar kleinkinderen en over mijn achterneefjes en -nichtjes.” Wat voor Susanne Cornet ook heftig was, was dat haar moeder vroeg overleed. Ze zegt: “Hier konden we het gelukkig wel heel goed met elkaar over hebben.”

‘Als ik kan helpen doe ik dat gewoon’

Ook nu zijn de dames nog goede vriendinnen. Ze spreken af en toe af en bellen en Whatsappen zo nu en dan. Susanne Gondrie werkt als juridisch adviseur en Susanne Cornet doet veel aan vrijwilligerswerk.
Gondrie: “Dat ze zoveel voor anderen doet met haar vrijwilligerswerk, ondanks lichamelijke problemen, vind ik echt heel mooi aan haar. Verder is ze ook altijd vrolijk en positief. Ze klaagt nooit. Dat is zo fijn!”

Cornet: “Wat ik aan Susanne waardeer, is dat ze altijd erg meelevend is. Ook als ik bijvoorbeeld ziek ben, staat ze altijd voor me klaar. Ze springt zo in de auto en komt naar me toe.”
Daarop reageert Susanne Gondrie: “Ik vind het normaal, ik woon natuurlijk wel een stukje verder weg, maar ik heb een auto en als ik kan helpen, dan doe ik dat gewoon.”

 

Van 9-11 en van 16-18 november vindt Eva's Vriendinnenweekend plaats, met het thema: 'In de voetsporen van Ruth.' Ruth betekent 'vriendin'. Rond deze periode delen we veel inspirerende interviews en artikelen rondom vriendschap.

Lees hier het verhaal van Jannie. Ze verloor haar vrienden door haar scheiding.