Eva Logo
Vis Bobotie
4 december 2018 in Video

‘We maken bijna ruzie wie er mag koken’

In deze aflevering van 'Eten als liefdestaal' nemen we je mee naar Zuid-Afrika. Samen met Sonja maakt Arachne 'Fish Bobotie'. Bekijk de video hier!

Fish Bobotie van Sonja

‘Het leuke aan de Zuid-Afrikaanse keuken is de mix. Kaapstad is ooit als een groentetuin begonnen door Nederlandse schepen die in 1652 richting Nederlands-Indië gingen. Hier legden ze hun voorraad aan om scheurbuik te voorkomen. Door al dat heen en weer gereis met de schepen, namen ze veel kruiden mee terug uit Nederlands-Indië en India. Dat zie je terug in de keuken van vandaag. Daarna kwamen de Portugezen door de slavenhandel, later de Engelsen en Fransen, kijk maar naar de wijngaarden in Stellenbosch. En vergeet de zwarte bevolking niet. De mix van die verschillende culturen zie je terug in de bobotie. Vaak wordt deze ovenschotel met vlees gemaakt, ik maak hem met vis.’

Bekijk de video!

Recept vis Bobotie

Benodigdheden voor 4 personen

 • 25 gr roomboter
 • 1 grote ui
 • 2 sneetjes wit brood
 • 250 ml melk
 • 1kg voorgekookte witte vis (heek)
 • 1 grote gekookte zoete aardappel zonder schil
 • 2 el abrikozenjam
 • 50 ml citroensap
 • 75 gr rozijnen
 • 30 gr currypoeder
 • 50 gr amandelschaafsel
 • 2 eieren
 • 4 laurierbladeren
 • zout en peper naar smaak

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op °C180. Smelt de boter en snijd de uien in ringen. Doop het brood in de helft van de melk. Doe dit samen met de rest van alle ingrediënten - met uitzondering van de eieren, resterende melk en laurierblad - in een kom. Roer met een lepel of je handen alles door elkaar. Stort dit in een ingevette ovenschaal. Klop de eieren en voeg de resterende melk toe, roer goed en stort dit uit over het vismengsel. Leg de laurierbladeren bovenop en bak de boboti in 40-45 minuten goudbruin. Serveer met rijst, chutney, kokosnoot en dukah.

Over 'Eten als liefdestaal'

Dit recept voor Vis Bobotie komt uit het kookboek 'Eten als liefdestaal' van Arachne Molema. “Eten is een verbindingsmiddel tussen twee culturen,” zegt Arachne. De combinatie van recepten en verhalen is de kracht van Eten als liefdestaal, het kookboek dat ze onlangs schreef. In dit boek delen 19 vrouwen uit verschillende culturen hun favoriete recepten én hun levensverhalen. “Soms huilde ik zelfs met hen mee.” Lees hier verder!

 Wil je 'Eten als liefdestaal' winnen? Mail naar eva-actie@eo.nl o.v.v. 'Winactie Eten als liefdestaal', je naam en je adres. Deze winactie loopt tot en met 31 december 2018.

Foto's & recept: Arachne Molema