Eva Logo
27 november 2018 in Lijf & leven

Zelfverdediging: dit moet je er echt over weten!

7 op de 10 vrouwen krijgt ooit in haar leven te maken met grensoverschrijdend seksueel gedrag. Alex Kuiper van Contact Combat geeft tips over zelfverdediging.

Alex Kuiper: “Bij zelfverdediging gaat het om fysieke en mentale vaardigheden. Het is heel belangrijk dat dat je als vrouw vertrouwen krijgt in je eigen kunnen. Je leert hoe je een situatie met iemand kunt voorkomen, maar ook hoe je hem kunt oplossen. Je moet als vrouw ervaren dat een schop tussen de benen bijvoorbeeld echt effect heeft, dit oefen je tijdens een training.”

Voorkomen is beter dan genezen

“Vrouwen komen bij ons voor lessen in zelfverdediging. Helaas zijn er ook veel vrouwen die pas na een incident bij ons komen. Dan denken ze opeens: wat had ik kunnen doen? Dan gaan ze pas op zoek naar een cursus. Van tevoren besef je vaak niet wat er kan gebeuren. Dat gaat van mannen die naar je fluiten vanaf de overkant van de straat tot erger, denk aan aanranding of verkrachting. Ook als iemand nèt wat te amicaal tegen je is, is het vervelend als je niet weet wat moet je moet doen wanneer het fout gaat.”

Mag ik me wel zo verdedigen?

“Zelfvertrouwen is heel belangrijk. Ook zelfverdediging draagt daaraan bij. Wanneer je tijdens de cursus al oefent met iemand die je bij je keel of haar grijpt, ben je in het echt minder bang of geschrokken. En wat je ook moet weten, is dat jouw veiligheid op de eerste plek staat. Vaak vragen vrouwen: ‘Mág ik me wel zo verdedigen? Mag dat wel van de wet? Mag ik iemand wel een knietje geven of een klap op de neus?’ De gezondheid van de aanvaller wordt belangrijker gemaakt dat de veiligheid van jouzelf. Die twijfel willen we weghalen. Als iemand je wil meenemen of aanranden, moet je diegene heel hard op zijn neus slaan om te zorgen dat je kunt wegrennen. Dat is het belangrijkste op dat moment.”

Fysiek

“Na een paar lessen in zelfverdediging staan vrouwen vaak al sterker in hun schoenen. Hier leren ze hoe ze uit bepaalde houdgrepen moeten komen. Ze oefenen ook op stootkussens. Vrouwen leren bewegingen die gebaseerd zijn op natuurlijke reflexen van het lichaam. Hierdoor hoef je in een stresssituatie niet onnodig na te denken. Stel, iemand grijpt naar je keel. In zo’n geval gaan je handen automatisch naar de handen van je aanvaller toe. Dat is je eerste verdedigingsbeweging. Vervolgens maak je haken van je handen om de handen van je aanvaller eraf te halen. Verder is het belangrijk om gebruik te maken van kwetsbare delen van het lijf van de aanvaller. Omdat de aanvaller vaak een man is, is het moeilijk om je met alleen kracht te verdedigen. Geef dus een trap tussen de benen, of steek je vingers in de ogen. Als het niet anders kan, moet je zoiets doen om uiteindelijk weg te kunnen komen.”

Tips voor zelfverdediging

  • Wees je bewust van je omgeving. Kijk niet op je telefoon als je op straat loopt, maar durf mensen aan te kijken.
  • Let op je lichaamstaal. Straal zelfvertrouwen uit. Loop rechtop, eventueel met handen als vuisten. Belangrijk is wel dat je niet alleen doet alsóf je zelfvertrouwen hebt, maar dit ook écht hebt. Bedreven criminelen merken dit verschil.
  • Probeer niet onzichtbaar te zijn in een groep met mensen. Dan ben je juist het slachtoffer die de daders zoeken. Ze zoeken niet iemand die de indruk wekt, dat ze alles bij elkaar schreeuwt als ze wordt aangevallen.
  • Maak gebruik van de kwetsbare lichaamsdelen van de aanvaller. Geef bijvoorbeeld een trap tussen de benen of steek je vingers in z’n ogen.
  • Doe een zelfverdedigingscursus. Het is net als met zwemles: je moet oefenen en op z’n minst nagedacht hebben over wat je in zo’n situatie moet doen.

Lees ook het verhaal van Conny die twintig jaar lang werd mishandeld door haar vriend. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Contact Combat.