Eva Logo
persoonlijkheidstype
28 december 2018 in Hoofd & hart

4 online persoonlijkheidstypes: tot welke behoor jij?

Persoonlijkheidstestjes: leuk om te maken, maar niet altijd even wetenschappelijk onderbouwd. Een team wetenschappers onderzocht onlangs uitgebreid de profielen van mensen op social media en kwam tot 4 basis-persoonlijkheidstypes. Het goede nieuws: verandering is mogelijk.

De onderzoekers van de Northwestern-universiteit in Illionois bekeken maar liefst 1,5 miljoen profielen aan de hand van ingevulde persoonlijkheidstesten op social media. Daaruit kwam dat het grootste gedeelte van alle mensen qua persoonlijkheidstype in grofweg vier categorieën valt: gemiddeld, terughoudend, rolmodel en zelfzuchtig.

De wetenschappers stelden vast dat vrouwen vaak in het rolmodel-type vallen. Jongens in de puberleeftijd vallen vaker in het zelfzuchtige type. Geen zorgen: hoe ouder mensen worden, hoe vaker ze verschuiven naar het rolmodel-type. Je profiel is dus niet in beton gegoten. Bovendien gaven de onderzoekers aan dat er altijd ‘eenhoorns’ zijn die buiten de vier profielen vallen. Gelukkig past niemand 100% in een hokje.
 

De vier persoonlijkheidstypes

  1. Gemiddeld: Deze mensen zijn extravert (krijgen energie van gezelschap) en scoren wat hoger op neuroticisme (emotionele instabiliteit). Ze zijn slechts beperkt open over hun innerlijke drijfveren. Dit type komt het vaakst voor.
  2. Terughoudend: Deze mensen zijn emotioneel stabieler, maar ze zijn wel weer wat meer gesloten naar andere mensen. Ze zijn minder extravert, maar zijn wel meegaand en gewetensvol.
  3. Rolmodel: Dit persoonlijkheidstype scoort laag op neuroticisme en is dus emotioneel stabieler. Mensen die onder deze categorie vallen, scoren hoog in openheid naar anderen, zijn extravert en zijn gewetensvol. Deze groep zijn goede leiders, je kunt op hen rekenen en ze staan open voor nieuwe ideeën.
  4. Zelfzuchtig: Dit type mensen is erg extravert, maar minder open. Ook zijn ze minder meegaand en gewetensvol. Dit type is veel met zichzelf bezig.

Herken jij jezelf al in een van deze persoonlijkheidstypes?

Bronnen: Inc, Northwestern University


Zin om een van de vele, maar leuke, online persoonlijkheidstests te maken? Bekijk hier op welke bijbelse persoon jij lijkt!