Eva Logo
slapen
11 december 2018 in Lijf & leven

7 gospelnummers waardoor jij beter slaapt

1 op de vijf Nederlanders geven aan moeite te hebben met slapen. Ze hebben problemen met in slaap vallen, doorslapen of ze worden te vroeg wakker. Vrouwen kunnen nog moeilijker slaap vatten dan mannen. Bijna een kwart van alle vrouwen heeft problemen met slapen.

Kun je bijvoorbeeld pas na meer dan een half uur in slaap vallen, slaap je minder dan zes uur per nacht of lig je ’s nachts meer dan een half uur wakker? Dan hoor je waarschijnlijk ook bij die 20 procent van de Nederlanders met slaapproblemen.

An Mariman van de Gentse Universitaire Slaapkliniek raadt aan om vooral op regelmatige tijdstippen te gaan slapen, veel te bewegen overdag en alcohol, cafeïne en roken te vermijden. Toch is er ook nog iets anders wat je kunt proberen om beter in slaap te vallen.

Positieve herinneringen

Onderzoekers verbonden aan de University of Sheffield hebben een onderzoek gedaan onder 600 volwassenen. Zij kwamen erachter dat muziek luisteren kan helpen om in slaap te vallen. Het zou kalmeren en je hoofd rustig maken. Niet alle muziek is daarvoor geschikt.

Luister vooral nummers die je al goed kent, anders moeten je hersenen te hard werken om dat te verwerken en daar word je juist wakkerder door. Volgens Liz Cooper van de British Academy of Sound Therapy is het daarnaast verstandig om naar muziek te luisteren met een traag tempo, lage tonen en een ritme dat constant blijft door het gehele nummer. Ook kun je volgens haar muziek luisteren die een positieve herinnering oproept.

Nu we weten wat we moeten doen om (voor zover mogelijk) onze slapeloosheid aan te pakken, is het tijd om wat fijne muziek te vinden voor het slapen. Eva zet alvast een aantal mooie christelijke gospelnummers voor je op een rijtje. Slaap lekker!

Mosaic MSC – Tremble

Mosaic MSC - Tremble (Official Lyrics)

Tori Kelly – So Will I

So Will I (100 Billion X) - Performed by Tori Kelly

Tauren Wells – Known

Tauren Wells - Known (Official Lyric Video)

Kinga Bán – Dit ben ik

Kinga Bán // Dit ben ik Lyrics // U weet het toch?

Lauren Daigle – Rescue

Lauren Daigle - Rescue (Audio)

Opwekking 717 – Stil, mijn ziel, wees stil

Opwekking 717 - Stil, mijn ziel, wees stil + tekst.

Sela – Ik zal er zijn

Ik zal er zijn | Sela

Bron: CBS
Bron: HLN