Eva Logo
7 december 2018 in Hoofd & hart

‘Als je dankbaar bent, zie je dingen anders’

Elly Zuiderveld staat bekend als de vrolijke, kleurrijke, liedjes zingende wederhelft van Rikkert. Maar het leven is ook voor Elly niet makkelijk geweest. Ze vertelt over haar weg naar vrijheid.

Elly Zuiderveld: “Rikkert en ik dachten altijd dat we een heel vrij leven leidden. We waren continu op zoek naar vrijheid. We gingen met een bus op reis. En waren bezig met macrobiotiek, een voedings- en gezondheidsleer waardoor je vrij zou worden. We aten voornamelijk granen, zeewier en vegetarisch. 

Langzamerhand gingen we ons steeds meer verdiepen in de leer van macrobiotiek. Die had ook van alles te maken met Ying en Yang. Maar het ging heel ver. Op den duur hadden we het gevoel dat we goddelijk waren, we voelden ons verheven boven andere mensen. We waren een heel eind gekomen. Toen gingen we terug naar Nederland.”

Kunstlicht

“In Nederland werd ik wanhopig. Onze vrijheid bleek kunstlicht te zijn. Mijn relatie met Rikkert werd steeds slechter. Ik was zo wanhopig dat ik al aspirines had opgespaard.

 

‘Als U er bent dan zit U ook in deze boom’

 

In die tijd stond er een grote perenboom in onze tuin. Op een gegeven moment liep ik in mijn wanhoop naar buiten en klemde me vast aan die boom. Ik riep tot God en zei: ‘Als U er bent dan zit U ook in deze boom.’ Ik vroeg God om hulp.

Die week kwamen er mensen in ons leven, die ons bij Jezus op de knieën brachten. Daarna kwam de echte bevrijding. Het was Jezus die onze ogen opendeed, letterlijk en figuurlijk.”

Vallen en opstaan

“Sinds de dag dat Jezus in mijn leven kwam, is de Heilige Geest ook gekomen. De Geest maakt vrij. Als ik dat vergeet, dan gaat het mis. Er zijn veel moeilijke situaties in het leven. Soms ben ik nog wanhopig, maar nooit lang. Dan ga ik naar Jezus. Rikkert zegt vaak: ‘Zuchten is ook bidden.’

Dat is iets wat je moet leren. Om te vertrouwen op Hem. Ik heb dat geleerd door vallen en opstaan. En door te danken: dat doe ik elke morgen als ik wakker word, ’s avonds wanneer ik naar bed ga en vaak ook nog tussendoor. Als je dankbaar bent, zie je dingen anders en kan je ook weer uitdelen aan anderen.” 

Afgelopen jaar ging Minella in gesprek met Elly Zuiderveld. Een deel van dat gesprek kan je hier terugkijken.

Dit artikel over Elly Zuiderveld is onderdeel van Eva’s nieuwe jaarthema voor 2019 ‘De weg naar vrijheid’. We reizen dit jaar als het ware door de woestijn met het volk van Israel. Een reis die veel geestelijke parallellen vertoont met ons eigen leven. De komende maanden vind je op onze website allerlei artikelen en video’s rondom vrijheid. God gaf Zijn volk de kans een diepe relatie met Hem op te bouwen, in vrijheid! Die kans geeft Hij eveneens aan ons. Ook het lied ‘Amazing Grace’ zul je regelmatig terugzien in onze verhalen en video’s.